Lyt til artiklen

»London Bridge is down!«

Det er en historisk dag i hele verden. De fleste mennesker har aldrig før oplevet et tronskifte i Storbritannien. Det er således ikke sket siden 1952, da dronning Elizabeths far, kong George døde i en alder af blot 56 år.

Dronning Elizabeth er død, og det betyder nu, at en gigantisk operation er indledt – ikke blot i Storbritannien, men også i 14 andre lande hvor hun er statsoverhoved.

Og hvad sker der så?

Dronningens privatsekretær sir Edward Young har øjeblikkeligt meddelt premierminister Liz Truss om hendes død. Det har han gjort helt enkelt ved blot at meddele, at 'London Bridge is down'. Det er således kodeordet for dronning Elizabeths død.

Prins Charles er nu konge i Storbrittanien og 14 andre Commonwealth lande.
Prins Charles er nu konge i Storbrittanien og 14 andre Commonwealth lande. Foto: Jane Barlow
Vis mere

Derefter har dronningens tætteste rådgivere fået beskeden, og så har 14 andre lande – heriblandt Canada og Australien – modtaget den triste nyhed.

Der er også blevet sat sedler op på porten til Buckingham Palace med samme besked, og alle medarbejdere ved det britiske hof bærer nu sørgebind.

Medierne har fået beskeden om dronningens død, og de fleste britiske tv-kanaler og radiostationer har afbrudt deres almindelige sendeflade for at fortælle den historiske nyhed. Selv dj's på radiostationer ser en stor blinkede lampe, der betyder, at de skal afbryde alt. Derefter kan der spilles musik af 'passende karakter'.

BBCs kanaler har afbrudt alle andre programmer og sender direkte dækning fra BBC1 på alle stationer. Både ITV og Sky har i årevis øvet dronningens død, og her har kodeordet for operationen været 'Mrs. Robinson.'

Under krigen i 1944 blev kronprinsesse Elizabeth 18 år. Her med sin mor, dronning Elizabeth, og sin far, kong George, på Windsor Castle.
Under krigen i 1944 blev kronprinsesse Elizabeth 18 år. Her med sin mor, dronning Elizabeth, og sin far, kong George, på Windsor Castle. Foto: Unknown
Vis mere

Alle skal flage på halvt.

Alle medlemmer af det britiske parlament samt det skotske og det nordirske vil blive samlet, og Liz Truss vil tale til House of Commons.

Kong Charles, Storbritanniens nye monark, vil derefter mødes med  premierministeren, og klokken 18 lokaltid vil han holde en tale til nationen og Commonwealth-landene, og en mindehøjtidelighed vil blive holdt i St. Paul's Cathedral.

Kisten vil være på Holyrood Palace, indtil den fragtes til Waverley Station for så at blive kørt med The Royal Train til London.

Dronningens kiste vil derefter ankomme til tronværelset på Buckingham Palace, og når fem dage er gået, flyttes kisten til Westminster Hall. Her vil den stå på castrum doloris – på dansk ' smertens leje' – i tre dage.

Året efter briterne vandt Anden Verdenskrig, i 1946, var prinsesse Elizabeth, prinsesse Margaret, dronning Elizabeth, kong George og hans mor, dronning Mary i det genåbnede Royal Opera House i London for at se 'Tornerose'.
Året efter briterne vandt Anden Verdenskrig, i 1946, var prinsesse Elizabeth, prinsesse Margaret, dronning Elizabeth, kong George og hans mor, dronning Mary i det genåbnede Royal Opera House i London for at se 'Tornerose'. Foto: Unknown
Vis mere

Dronningens sidste rejse vil være en statsbegravelse i Westminster Abbey om præcis ti dage, og herefter begraves hun i King George VI-kapellet i St. Georges Chapel på Windsor Castle.

Dagen for begravelsen vil blive betegnet som en Day of National Mourning. På dansk 'sorgens dag.'

To minutters stilhed vil blive holdt i hele Det Forenede Kongerige kl. 12.

Prins Charles er nu konge, og hans hustru, Camilla er dronning. I foråret 2022 udtalte dronning Elizabeth, at hun inderligt ønskede, at briterne ville tage godt imod dem.

»Når den tid kommer, at min søn Charles bliver konge, ved jeg, at I vil give ham og hans hustru, Camilla, den samme støtte, som I har givet mig,« skrev dronningen i et sjældent kommuniké fra Buckingham Palace.

Dronning Elizabeth tilføjede:

»Og det er mit oprigtige ønske, når den tid kommer, at Camilla vil blive kendt som Queen Consort, idet hun fortsætter sin egen loyale tjeneste,« skrev hun.