De kongelige læger havde så svært ved at diagnosticere den unge prinsesse Diana, som de mente var så psykisk syg, at de frygtede, at børnene ville arve sygdommen. Det afslører et nyt brev ifølge den britiske avis Mail on Sunday.

Hun var kun 20 år, da hun under pomp og pragt blev gift med den britiske tronarving, prins Charles. Og knap 21 år gammel fødte prinsesse Diana sit første barn, prins William. Alt imens var hun hårdt presset i et ægteskab, hvor hun – ifølge egne ord – ikke fik hverken særlig støtte fra sin ægtemand eller fra den kongelige familie.

Den afdøde prinsesse Diana fortalte flere gange offentligt om, hvor hårde hendes første år som prinsesse havde været. Hun led af spiseforstyrrelsen bulimi, og prins Charles havde aldrig helt afsluttet forholdet med ungdomskæresten Camilla Parker Bowles.

I forbindelse med 20 årsdagen for prinsesse Dianas død den 31. august kom en masse nye oplysninger om hendes liv frem – blandt andet fra tidligere båndede samtaler med prinsessen.

Nu kaster et nyt dokument endnu mere lys over, hvor svært den unge prinsesse havde det.

Angiveligt havde den unge prinsesse det så svært, at den kongelige hær af læger, der forsøgte at hjælpe hende, ikke anede, hvad de skulle stille op. De mente, at have hun led af en svær psykisk sygdom, som de frygtede, at hendes to sønner, prins William og prins Harry, kunne arve – og at monarkiet derved kunne ødelægges.

Diana og Charles ses her sammen med deres sønner i 1995. Vis mere

Det afslører et for offentligheden hidtil ukendt brev, skriver den britiske avis Mail on Sunday, der er kommet i besiddelse af brevet.

Brevet er skrevet af psykiateren Alan McGlashan, der blev tilkaldt for at hjælpe prinsessen, efter de kongelige læger havde givet op. Prinsessen tog afstand fra de kongelige læger, og trods deres forsøg med forskellige antidepressive medikamenter, gav det ingen bedring.

I stedet foreslog den sydafrikanske forfatter Laurens Van der Post, der var venner med Charles, at de kontaktede hans ven, den anerkendte psykiater, Alan McGlashan.

Den aldrende psykiater, der på det tidspunkt var 84 år, begyndte at behandle Diana. Og han kom til en helt anden konklusion end de kongelige læger.

Ifølge McGlashan var Diana en ’meget ulykkelig pige’, der kæmpede mod, hvad hun anstå som en genstridig og ikke støttende kongelig familie. Han mente, at hendes problemer var af en følelsesmæssig karakter – og ikke patalogiske.

'Hun er en meget ulykkelig pige, der håndterer situationer på forskellige planer, som hun synes er svære at have med at gøre, selv om hun gør en brav indsats for at gøre det', skriver psykiateren i brevet.

Ifølge Daily Mail led Diana ikke kun af bulimi, men også af angst, depressionen og af lavt selvværd.

McGlaschan skrev brevet efter i fire uger at have haft to ugentlige terapi-sessioner med Diana.

I brevet beskrev McGlaschan, hvordan Dianas tidligere, kongelige læge, Sir John Batten, mente, at den unge prinsesse led af en så alvorlig psykisk sygdom, at det kunne få store følger for kongehuset i form af en ’dynastisk katastrofe’.

Det fremgår også, at Diana havde fortalt McGlaschan, at lægerne forsøgte at medicinere den unge prinsesse med antidepressiv medicin for at løse problemet. Ligeledes fik hun adfærdsterapi.

Diana droppede efter noget tid McGlaschan, men forsøgte sig i stedet med nogle alternative behandlere. Den aldrende psykiater fortsatte dog med at besøge de kongelige gemakker, da prins Charles begyndte at benytte sig af ham. Det forsatte han angiveligt med i 14 år. McGlaschan døde 100 år gammel i 1998.

Prins Charles har tidligere fået skyld for slet ikke at have hjulpet Diana og blot været ’kold’, men brevene afslører ifølge Daily Mail, at han var dybt bekymret for sin kone.

Diana døde den 31. august 1997. Hun blev 36 år gammel.