Lyt til artiklen

I ti år har skatteydernes millionbetaling til grevinde Alexandra delt den danske befolkning.

BT kan nu kaste nyt lys over den historiske og omdiskuterede politiske aftale, der for over 10 år siden sikrede Alexandra en gunstig aftale, der den dag i dag betyder, at hun kan hæve 2,3 mio. kr. om året.

Læs også: 

Officielt var det daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), der foreslog en fast årlig betaling øremærket til Alexandra, så hun efter skilsmissen ikke behøvede forsørge sig selv eller få penge fra kongehuset.

Men i virkeligheden var det kongehuset med dronning Margrethe i spidsen, der ønskede, at skatteyderne skulle finansiere Alexandra efter skilsmissen. Det fremgår af et dokument, der viser, at kongehuset sendte et hemmeligtstemplet brev til embedsmænd i Statsministeriet dagen før Alexandra og Joachims separation 22. september 2004.

Læs også:

Lars Hovbakke, ph.d. og ekstern lektor i historie, er ikke i tvivl om, at ønsket har lagt et politisk pres.

»Der er ingen tvivl om, at det lægger et pres på politikerne, hvis kongehuset selv henvender sig til Statsministeriet og beder om at få apanage til et medlem af kongehuset,« siger Lars Hovbakke.

Læs også:

Dokumentet, som BT er besiddelse af, kommer fra forfatter Trine Villemann i forbindelse med, at hun har anmodet om aktindsigt i Alexandras årpenge i Statsministeriet.

Læs meget mere i BT søndag:

  • Forfatter: Alexandras gyldne aftale var helt unik
  • Så lukrativ er grevindens aftale
  • Danskerne: Nu må det være nok