Lyt til artiklen

Prinsesse Märtha Louise skal ikke længere repræsentere det norske kongehus, og det smerter hendes forældre, selvom de er enige om, at det er den rigtige beslutning.

Det fortæller det norske kongepar ved et pressemøde.

»Vi har naturligvis fulgt med i den seneste tid og den diskussion, der har været om Märtha Louise. Så nu har prinsessen fået frataget sine opgaver. Vi tror, det vil skabe en større afstand, og det er vi glade for,« lød det indledningsvist fra kong Harald.

Han erkender da også, at han er ked af, at hans datter ikke længere er officiel repræsentant for kongehuset.

»Jeg er ked af, at prinsessen ikke længere skal repræsentere kongehuset, hun er virkelig god til det. Det er et tab for Märtha og os,« sagde han.

Ved pressemødet blev det norske kongepar spurgt til, hvorfor Märtha Louise ikke mister sin prinsessetitel. Her var svaret helt klart.

»Hun er vores datter. Det bliver hun ved med at være. Så derfor er hun prinsesse Märtha Louise,« lød det kontant fra kongen.

Prinsesse Märtha-Louise and hendes forlovede, Durek Verett. Foto: Lise Åserud / NTB / AFP / Norway OUT
Prinsesse Märtha-Louise and hendes forlovede, Durek Verett. Foto: Lise Åserud / NTB / AFP / Norway OUT Foto: LISE ASERUD
Vis mere

Ifølge parret har processen med fratagelsen af prinsessens pligter taget lang tid.

»Vi er jo fem-seks travle mennesker, og vi skal have tid samtidig, men vi er da kommet frem til det her forslag, som alle har det godt med,« fortalte kongen, der blev suppleret af dronning Sonja.

»Jeg tror efterhånden ikke, at der er en eneste i familien, der ikke er blevet hørt, og vi er faktisk blevet meget tættere i denne her proces, der nok har taget flere måneder.«

Parret fortæller, at der har været god stemning hele vejen igennem, og at de sammen har fået en bedre forståelse for Durek Verrett.

»Han er vældig fin og morsom at være sammen med. Vi har diskuteret og haft gode stunder sammen,« fortalte dronning Sonja.

»Vi er enige om, at vi er uenige, så at sige,« lød det fra kongen.

Prinsesse Märtha Louise fortsætter med at være en del af familiebilleder og fødselsdage, ligesom hun kan komme med til begivenheder, hvor hele kongefamilien normalt dukker op sammen.