Det er »ekstremt ærgerligt«, at kronprins Frederik har måttet tage hjem fra New York før tid, fortæller B.T.s royale korrespondent.

»Vi må ikke glemme, at grunden til hans besøg i New York er, at Kronprinsparret skal få Danmark til at shine lidt mere end normalt i håb om, at vi kan få en plads i sikkerhedsrådet. Og her ville hans deltagelse være kronen på værket,« siger Jacob Heinel Jensen fra New York, hvor han har fulgt Kronprinsen tæt denne uge.

Sammen med kronprinsesse Mary skulle Kronprinsen de kommende dage have været med til at sikre, at Danmark får en plads i FNs Sikkerhedsråd, når det i 2025 åbner for nye medlemmer.

Torsdag blev det dog meldt ud, at kronprins Frederik må afbryde sin tur før tid for at tage hjem og forberede et aftenselskab på Christiansborg. Egentlig skulle dronning Margrethe have været vært for selskabet, hvor regeringen, Folketinget og de danske EU-parlamentarikere er inviteret i anledning af hendes regeringsjubilæum.

Men da hun onsdag blev testet positiv for corona, måtte Kronprinsparret overtage tjansen.

Ifølge Jacob Heinel Jensen skal man dog ikke kæde Kronprinsens hastige hjemtur sammen med en frygt for hans mors helbred, da Kongehuset tidligere har meldt ud, at Dronningens symptomer er milde.

»Jeg tror simpelthen, det handler om praktik, og at man ikke vil tabe ansigt,« siger han.

»Kronprinsparrets fly mod Danmark var booket til så sent, at de godt ville kunne nå at være med til aftenselskabet, men der skulle ikke meget forsinkelse til, før det hele ville gå i vasken. Og det ville jo være vanvittig pinligt for Kongehuset, når man har inviteret alt, hvad der kan kravle og gå af danske spidser, hvis der ikke ville være nogen repræsentation fra Kongehuset.«

Kronprins Frederik har siden tirsdg været i New York i forbindelse med åbningen af FN’s Generalforsamling. Her ses han med Berit Basse, Danmarks ambassadør i New York.
Kronprins Frederik har siden tirsdg været i New York i forbindelse med åbningen af FN’s Generalforsamling. Her ses han med Berit Basse, Danmarks ambassadør i New York. Foto: Brittainy Newman
Vis mere

For at undgå dette har man derfor sendt Kronprinsen tidligere hjem for at stå klar, mens kronprinsesse Mary tager hjem fredag som planlagt.

Ifølge Kongehusets kalender betyder det blandt andet, at man har aflyst et møde mellem kronprins Frederik og FNs assisterende generalsekretær for The Climate Action Team, Selwin Hart.

Den eftertragtede plads i FNs Sikkerhedsråd hviler derfor på kronprinsesse Marys royale skuldre. Om det forringer Danmarks chancer for at få en af de ti pladser, som er ledige fra 2025 til 2026, tør Jacob Heinel Jensen ikke spå om.

»Men Kronprinsen har allerede haft et vildt tæt program de seneste dage, hvor han virkelig har slået et slag for en plads i rådet. Og så er Kronprinsessen jo allerede udlært som dronning, så hun er fint i stand til at varetage store begivenheder,« siger Jacob Heinel Jensen fra New York.

»Når vi fra pressen står herovre og venter på de kongelige, kommer folk hen og spørger, hvad der skal ske. Og når vi så fortæller, at det er Kronprinsessen af Danmark, så falder folk i svime. Så jeg tror godt, hun kan trække opmærksomheden alene uden kronprins Frederik. Omend det selvfølgelig havde været smukkest, hvis de begge var her.«

Torsdag aften dansk tid deltager kronprinsesse Mary, foruden den vigtige lanceringsreception for det danske kandidatur til FNs Sikkerhedsråd, blandt andet i et arrangement om kvinder og pigers rettigheder, hvor hun også skal holde tale.