Onsdag fylder den norske prinsesse Märtha Louise 50 år.

Et skarpt hjørne, der officielt markeres med uddelinger fra hendes fond – og privat med prinsessens nærmeste på kong Harald og dronning Sonjas sommerresidens Bygdø Kongsgård i Oslo, fortæller det norske hof til Billed-Bladet.

I anledningen af Märtha Louises 50 år får du her et  overblik over hendes særprægede liv, der igennem tiden har skabt et utal af overskrifter verden over.

For den norske prinsesse har betrådt veje, som ingen kongelige har gjort før hende.

Prinsesse Märtha Louises officielle fødselsdagsbilleder er taget i hendes hjem i Lommedalen. Dagen skal blandt andet bruges med morgenmad på sengen og signering af tusind bøger. Ikke mindst skal hun fejres af familien i den royale sommerresidens i Oslo.
Prinsesse Märtha Louises officielle fødselsdagsbilleder er taget i hendes hjem i Lommedalen. Dagen skal blandt andet bruges med morgenmad på sengen og signering af tusind bøger. Ikke mindst skal hun fejres af familien i den royale sommerresidens i Oslo. Foto: Lise Åserud
Vis mere

Selvom hun i 2002 frasagde sig titlen som Hendes Kongelige Højhed og samtidig frasagde sig alle sine royale forpligtelser og sin apanage, så har hun nemlig stadig titel af prinsesse.

En titel, hun senest blev kritiseret for at misbruge, da hun sammen med sin kæreste, den 47-årige amerikanske shaman Durek Verrett, startede en foredragsturné kaldet 'Prinsessen og shamanen'.

Men forholdet til den selvpåstående kræfthealer var i forvejen skandaløst nok i sig selv.

Han har nemlig flere kontroversielle påstande bag sig. Blandt andet kan han ikke bare helbrede kræft, han kan også rotere atomerne i en persons krop og dermed ændre deres alder.

Märtha Louise og hendes nuværende kæreste, shamanen Durek Verrett.
Märtha Louise og hendes nuværende kæreste, shamanen Durek Verrett. Foto: Carlos Diaz
Vis mere

Det går dog ikke prinsesse Märtha Louise på.

Hun planlægger fortsat at flytte til USA sammen med den biseksuelle shaman, hun kalder sin »tvillingeflamme«, og som hun har måtte undvære i månedsvis på grund af coronakrisen.

Generelt har prinsesse Märtha Louises kærlighedsliv da også været præget af skandaler.

Allerede da hun tilbage i 1992 fik sin første officielle kæreste som 22-årig professionel springrytter, skabte det overskrifter.

I anledningen af Märtha Louises fødselsdag, har det norske kongehus offentliggjort nye billeder af hende.
I anledningen af Märtha Louises fødselsdag, har det norske kongehus offentliggjort nye billeder af hende. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Vis mere

Kæresten var nemlig den 18 år ældre engelske springrytter Phillip Morris – og han var gift.

Derfor ville hans tilkommende ekskone, kassedamen Irine Morris, lægge sag an, men Märtha Louises far, kong Harald, meddelte, at prinsessen ikke ville komme til at vidne. Og sådan blev det.

Fra 2002 til 2017 var Märtha Louise gift med den danskfødte forfatter Ari Behn.

På deres 14 år sammen fik de døtrene Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah, der i dag er 18, 16 og 12 år gamle.

Märtha Louise og hendes daværende mand, kunstneren Ari Behn, med deres tre døtre Emma Tallulah Behn, Leah Isadora Behn og Maud Angelica Behn tilbage i 2009.
Märtha Louise og hendes daværende mand, kunstneren Ari Behn, med deres tre døtre Emma Tallulah Behn, Leah Isadora Behn og Maud Angelica Behn tilbage i 2009. Foto: THE ROYAL COURT NORWAY / HANDOUT
Vis mere

Parret offentliggjorde deres skilsmisse i oktober 2016. Tre år efter blev det offentliggjort, at Ari Behn havde taget sit eget liv første juledag 2019 efter en lang kamp med depression.

»Nu ved jeg, at jeg kan klare hvad som helst. Og det, at jeg ved det, gør, at jeg har en helt anden tryghed, som jeg kan fortsætte livet med,« siger Märtha Louise om tabet af sine døtres far i sit 50 års fødselsdagsinterview med det norske nyhedsbureau NTB.

Taler med engle og heste

Det var dog tilbage i 2007, at prinsesse Märtha Louise for alvor kom til at vække opsigt for første gang.

Her sprang hun nemlig ud som spirituel, da hun med veninden Elisabeth Nordeng startede deres såkaldte engleskole, hvor man kunne blive oplært i alternativ behandlingsformer som healing og berøring – en gesjæft, der i 2017 kom ud med en omsætning på 3,3 millioner.

Den norske prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng startede engleskolen Soulspring sammen og har også udgivet flere bøger om spiritualitet sammen.
Den norske prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng startede engleskolen Soulspring sammen og har også udgivet flere bøger om spiritualitet sammen. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

I samme forbindelse fortalte prinsessen, at hun hele livet havde været synsk og kunne tale med både engle og dyr.

Sidstnævnte må også have været belejligt for den tidligere professionelle rytter, der fortsat interesserer sig meget for heste. Da engleskolen lukkede i 2019, startede hun således en YouTube-kanal om de firbenede venner.

Prinsesse Märtha Louise er desuden også uddannet fysioterapeut og har tidligere været børne-tv-vært.

Ikke mindst har hun forfattet flere bøger, særligt med fokus på spiritualitet og selvhjælp. Hendes karriere som børnebogsforfatter bød dog også på en mindre skandale, da hun i 2007 blev kaldt en 'hyklerisk tyv', fordi hun havde brugt og ændret i flere oversættelser af H. C. Andersens eventyr.

Men trods sine skandaler og sin aftræden fra det norske kongehus, har Märtha Louise velholdt en tæt relation til sin royale familie – som hun i bogen 'Født sensitiv' har kaldt sig selv for en »sten i skoen« på.

Den norske kongefamilie. Prinsesse Märtha Louise, kronprins Haakon og hans kone, kronprinsesse Mette-Marit, samt deres børn prinsesse Ingrid og prins Sverre Magnus og Märtha Louises ældste datter Maud Angelica. Forrest sidder kong Harald og dronning Sonja.
Den norske kongefamilie. Prinsesse Märtha Louise, kronprins Haakon og hans kone, kronprinsesse Mette-Marit, samt deres børn prinsesse Ingrid og prins Sverre Magnus og Märtha Louises ældste datter Maud Angelica. Forrest sidder kong Harald og dronning Sonja. Foto: Lise Aaserud
Vis mere

På trods af prinsesse Märtha Louise er den ældste af kong Harald og dronning Sonjas børn, så var det ved hendes fødsel ikke muligt for en kvinde at blive tronfølger.

Som 15-årig fik Märtha Louise dog tilbuddet om, hvorvidt hun ville være dronning alligevel, har hun fortalt.

Dengang følte hun sig dog for ung til at træffe beslutningen, men siden har hun udtrykt, at hun er glad for, at hendes lillebror, prins Haakon, har taget hendes plads som kommende regent.

»Det er et stort pres, og det er virkelig et liv, du er nødt til at vælge og forpligte dig 100 % til. Jeg er meget glad for, at min bror er den næste i rækken, og han gør et fantastisk job. Han har fokus på alt det rigtige,« sagde Märtha Louise i Insider.