Prins Henrik havde ved sin død 67 protektioner, der spændte lige fra Røde Kors til Landskomiteen til Renovering af Fredericia Vold. Nogle af protektionerne vil formentlig blive overtaget af hans sønner og svigerdøtre, mens andre der kun havde Henriks interesse formentlig mister deres protektor.

Det foreligger et større fordelingsarbejde for Kongehuset, når afdøde prins Henriks vidt forskellige protektioner skal fordeles mellem hans efterladte. Nogle af de foreninger, Prinsen har været protektor for skal nok også forvente kke at få en ny kongelige protektor.

Det mener flere af de kongehuseksperter og kommunikationsekspert, som BT har talt med.

»De store protektioner som Røde Kors og Zoologisk Have vil nok relativt hurtigt få en ny protektor. Det bliver enten Kronprinsparret eller prins Joachim, der overtager dem« spår historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke.

Lige præcis de to tunge protektioner har prins Joachim brug for, hvis han vil bruge tomrummet efter prins Henrik til at træde mere i karakter.

»Røde Kors skal han holde fast i. Med mindre den går til Mary. Men han må godt kæmpe lidt for den, for det sender et stærkt signal at have den. Det samme med Zoologisk Have«, mener kommunikations- og brandingekspert Anna Thygesen.

En del af prins Henriks protektioner har et fransk islæt som blandt andet Alliance Francaise og Société Huguenote, de vil ifølge historikeren Sebastian Olden-Jørgensen være oplagte for prinsesse Marie at overtage.

»Det vil være smukt, hvis hun kan videreføre noget af det franske efter prins Henrik«, mener historikeren.

Til gengæld spår eksperterne, at det bliver sværere at få en ny kongelige protektor for de mindre af prins Henriks protektioner.

»Dem, prins Henrik var protektor for på grund af personlig interesse, de vil sikkert ikke få en protektor fra Kongehuset. Lige med det samme«, spår Lars Hovbakke

Det kan være protektioner som har med asiatisk islæt som Phuket Marine Biological Center og Quercy Rail, som er en jernbane i Cahor, hvor prins Henrik og dronning Margrethes Chateau de Caix ligger.

»Men som brandingekspert vil jeg nok sige ud med Københavns Akvarieforening. Sorry«, lyder det fra Anna Thygesen.

BT har talt med Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, der oplyser, at der ikke er taget stilling til, hvem der skal overtage prins Henriks protektioner. Og at dette formentlig også vil tage noget tid, da der skal være en dialog med protektionerne og Kongehuset.

»Kongehuset vil melde ud, når der er nyt omkring prins Henriks protektioner«, siger Lene Balleby til Bt.