Macauley Culkin i ’Alene hjemme’. Vidste du, at Kevin i verdens mest sete julefilm, ’Alene hjemme’, var ved at dø af skræk i virkeligheden under optagelserne? 333PR-foto
Macauley Culkin i ’Alene hjemme’. Vidste du, at Kevin i verdens mest sete julefilm, ’Alene hjemme’, var ved at dø af skræk i virkeligheden under optagelserne? 333PR-foto

Her har du de seks største julefilm – målt på solgte biografbilletter. I dagens anledning ser vi altså helt bort fra anmeldernes mange meninger.

Jul er lig alt fra kransekager over tømmermænd til julefilm. Vi har kigget på listen over verdens mest sete julefilm overhovedet. Her er historierne bag filmene.

1 + 2:

’Alene hjemme’-filmene: I dag er ’Alene hjemme’-filmene ikke alene standard under hvilken som helst jule-filmsmaraton; ’1’eren og 2’eren er simpelthen de mest sete julefilm nogensinde.Idéen til den første ’Alene hjemme’ opstod under indspilningerne af tv-serien ’Uncle Buck, som Macauley Culkin også spillede med i. Manusforfatter John Hughes havde skrevet en scene, hvor Culkin udspørger en mulig babysitter gennem en smal brevsprække. Hughes, der i forvejen var begejstret for den kommende barnestjerne, tænkte: ’hvad nu hvis Macauley spiller en dreng, der bliver glemt af sin familie – og han ikke tør gå ud?’

I ’Alene hjemme’ har Culkin en lignende konfrontation gennem en hundelem med skuespilleren Daniel Stern. Instruktør Chris Columbus, der senere blev en af Hollywoods mest benyttede familiefilms-instruktører, har fortrudt, at han ikke forberedte sig bedre på arbejdet med Culkin.

Dels burde han havde undersøgt hans familiebaggrund bedre. Drengen blev kort efter midtpunkt i en bitter retssag mellem sine forældre. Dels var filmens ene skurk (Harry), Joe Pesci, vant til at dyrke såkaldt ’method acting’ i film som ’Goodfellas’ og ’Casino’. Scenerne måtte optages om flere gange, fordi Pesci brugte det engelske ’f’-ord i hver anden sætning. Og han gjorde alt for at skræmme Culkin fra vid og sans i virkeligheden.

F.eks. havde Culkin aldrig set Pesci i virkeligheden, før de indspillede scenerne i huset. De måtte ikke blive venner. Når Kevin er bange i ’Alene hjemme’, er han bange i virkeligheden. Pesci har senere undskyldt, efter Mackauley fortalte, at han stadig har angsten siddende i kroppen.

Bonusinfo: Huset, hvor filmen er optaget, ligger på adressen 671 Lincoln Avenue i Winnetka, Illinois, som i dag er en stor turistattraktion.

Jim Carrey måtte lære noget om tortur til rollen som Grinch. PR-foto

The Grinch

Den blev versioneret som tegnefilms tv-serie i 1966. Idémanden bag spillefilmsversionen med Jim Carrey i hovedrollen, instruktør og producent Ron Howard, har fortalt, at han længe var i tvivl, om det overhovedet var realistisk at filmatisere den med rigtige skuespillere og kulisser. (Det endte i 2000 som den største børnefilmsudstyrsproduktion i Hollywood siden ’Troldmanden fra OZ’.) Men han fandt svaret en dag, da han spurgte nogle børn, om han skulle læse bogen for dem. Et af børnene svarede, noget flabet, ’nej, kom igen, når den findes som film’.

Eftersom filmen har indtjent 2,4 mia. kr. må man gå ud fra, at Howard er på julekort med barnet. Som nu er voksent.

Bonusinfo: Det tog Jim Carrey fem timer hver dag, at i- og afklæde sig sin udklædning. Den irriterede ham så meget, at han konsulterede det amerikanske svar på frømandskorpset for et kursus i at modstå tortur.

Jim Carrey igen. Dog kun som stemmen bag sure, gamle Scrooge. PR-foto

’A Christmas Carol’

For instruktøren Robert Zemeckis (’Tilbage til fremtiden’, ’Forrest Gump’) var det gammel drøm at filmatisere Charles Dickens’ ’A Christmas Carol/Et juleeventyr’, og den blev realiseret på et tidspunkt, hvor teknologien var blevet så fremskreden, at det endelige resultat kunne blive så optimalt som muligt.

Måske lidt overraskende var Zemeckis mindst lige så begejstret for historien som en historie om tidsrejser som dens mere kendte moralske aspekter. Han har senere mere end antydet, at han havde sine slåskampe med Disney undervejs. Den er for en Disney-film ret uhyggelig sine steder. ’Men det er nødvendigt for at man fornemme forskellen på mørke og lys,’ har han sagt. Også i denne film ’spilles’ ikke bare én, men flere roller af Jim Carrey.

Bonusinfo: For at kunne indtale ånden Ghost of Christmas Present med den rette britiske accent, så Jim Carrey en del engelsk film og tv. Han har udtalt, at han prøver at lyde, som hvis Sybil fra ’Halløj på badehotellet’ blev spillet af en irsk fårehyrde.

Stemmer: bl.a. Jim Carrey, Gary Olman, Colin Firth og Robin Wright Penn.5.

‘Polar-ekspressen’

AnimationsfilmIdéen kom oprindelig fra Tom Hank, der havde læst bogen igen og igen for sine børn. Efter forfatter Van Allsburgs ’ja’, kontaktede han Robert Zemeckis (ham igen). Efter at have konsulteret George Lucas’ Industrial Light and Magic, blev de enige om at skabe filmen ’med samme elegance som, hvis der var bevægelige farver på et maleri’. Derfor er filmen den første spillefilm overhovedet, der er indspillet med den såkaldte ’Performance Capture’-teknologi.

Det vil sige skuespillere, der først bliver filmet iført lycra tilføjet nogle sensorer, der følger deres bevægelser. Derefter bliver optagelserne med skuespillerne manipuleret, så de bliver til 3D-figurer. Som i den senere ’Avatar’.Bonusinfo: Tinashe Jorgenson Kachingwe, der lægger krop til en niårig figur i ’Polar-Ekspressen’, skulle senere blive den første ikke-nøgne forsidemodel på magasinet Playboy i novemberudgaven, 2015.

Bill Nighy i en scene, der er en hyldest til en gammel video med Robert Palmer. PR-foto

’Love Actually’

Instruktør Richard Curtis har tidligere fortalt BT, at han fik idéen til ’Love Actually’ i en lufthavn. Derfor foregår slutscenen i en lufthavn.’Den gensynsglæde, de mange kram og kys, man oplever i en lufthavn, er et ultimativt udtryk for kærlighed,’ sagde han i 2009.Sidste år afslørede han i The Guardian, at filmen var på nippet til at gå i hårdknude, før kameraet overhovedet begyndte at rulle.

’Den havde 14 forskellige kærlighedshistorier, og vi måtte fjerne de fire. En af dem var baseret på en plakat i Alan Rickmans kontor med to afrikanske kvinder, der skulle træde ud af plakaten og fortælle om deres døtres kærlighedsliv,’ siger han, og tilføjer beskedent, at ’Love Actually’ bekræftede, hvad han ved i forvejen, nemlig at det kan betale sig at lytte. ’Scenen hvor Emma (Thomsen) græder til Joni Mitchell, er filmens mest rørende øjeblik. Og det havde jeg intet med at gøre.’

Bonusinfo: Bill Nighy, der spiller den afdankede rockstjerne i filmen, har senere undskyldt, at han både sviner boybandet Blue og Britney Spears I filmen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.