En regulær familiekrise har ramt det danske kongehus, efter det er blevet besluttet, at ingen af prins Joachims børn fra 1. januar længere kan kalde sig prinser og prinsesse.

Det vurderer B.T.s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen.

»Man har igennem flere år afviklet den gren af familien, og nu sender man børnene ud i kulden. Nu bliver prins Joachims børn simpelthen fyret som kongelige. Det er ganske opsigtsvækkende,« siger Jacob Heinel Jensen.

»Børnene hedder altså prins og prinsesse og så deres fornavne. At ændre på folks navne er ret vildt. Det er en del af deres identitet. Beslutningen er også en helt unødvendig ydmygelse af prins Joachims familie,« tilføjer han og påpeger, at prins Joachims børn hidtil har haft 'prins' og 'prinsesse' i deres officielle navne i for eksempel pas.

Prins Joachims børn er 'fyret' som kongelige.
Prins Joachims børn er 'fyret' som kongelige. Foto: Philip Davali
Vis mere

I 2016 meddelte kongehuset, at det kun bliver tronfølgeren, prins Christian, der vil få apanage, når han bliver myndig. Både hans søskende og fætre og kusiner vil ikke få penge fra den danske stat, når de fylder 18 år.

Jacob Heinel Jensen mener, at det virker voldsomt at fratage børnene titlerne, når de ikke vil modtage økonomisk støtte.

»Det har i mange år stået klart, at man ønsker et slankere kongehus. Det er sådan set rigtigt fornuftigt ud fra et økonomisk synspunkt. Men at begynde at fratage prinse- og prinsesse-titler fra børn virker meget voldsomt. Ingen af dem får jo årpenge,« siger han.

»Man kan spørge sig selv: 'hvorfor?' Ingen af børnene har trådt ved siden af og lever stille og roligt. De mindste går i skole i Paris, og de ældste uddanner sig på CBS i København,« forklarer Jacob Heinel Jensen.

Jacob Heinel Jensen, journalist på B.T. og B.T.s royale korrespondent.
Jacob Heinel Jensen, journalist på B.T. og B.T.s royale korrespondent. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Ifølge udmeldingen fra Kongehuset er det Dronningens ønske, at »børnene ikke skal lade sig begrænse af hensyn og forpligtelser som et formelt tilhørsforhold til Kongehuset som institution indebærer«. Med andre ord, man vil give børnene mere frihed.

»Det synes jeg er en søforklaring. De har jo vidst, at de skulle forme deres eget liv siden 2016, hvor det blev meldt ud, at de ikke skal have apanage, de skal også stadig beholde deres plads i arvefølgen, så der er tale om en meget symbolsk udmelding,« siger Jacob Heinel Jensen.

Han mener, Dronningens beslutning og prins Joachims reaktion  vidner om splittelse i Kongehuset.

Grevinde Alexandra siger onsdag til B.T., at hun, prins Joachim og prinsesse Marie er chokerede.

»Vi er alle uforstående over for beslutningen. Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem,« siger grevinde Alexandra til B.T.

B.T.s royale korrespondent vurderer, at udmeldingen har ledt til en krise i Kongehuset, vi ikke har set siden 2002, hvor prins Henrik i et stort interview med B.T. fortalte, at han følte sig overset og ydmyget.

Fredag deltog prins Joachim og prinsesse Marie ikke i et stort aftenselskab på Christiansborg Slot, hvor kronprinsparret var værter. Et vink med en vognstang om den krise, der nu udfolder sig.

»Der er krise mellem familierne i Kongehuset. Prins Joachims familie har simpelthen fået nok. Nu bliver de væk. De føler sig dårligt behandlet. Og fløjlshandskerne kommer af nu,« vurderer Jacob Heinel Jensen og tilføjer:

»Jeg tror også, det er på tide at kalde en spade for en spade. Prins Joachim og prinsesse Marie har heller ikke valgt at flytte til Frankrig, de er blevet bedt om at flytte til Frankrig. Man ville af med dem.«