Lyt til artiklen

Det er hverken den pensionerede prins Henrik eller den hårdtarbejdende dronning Margrethe, som gør det bedst i Kongehuset. Derimod er det et helt andet medlem af Kongehuset, som danskerne sætter deres lid til.

Dronning Margrethe har det seneste knap halvandet år måttet udføre mange officielle pligter alene, efter at hendes mand, prins Henrik, er gået på selvvalgt pension.

Og den 77-årige dronning gør det da også godt, mener mange. Men det er ikke dronning Margrethe, der ligger øverst på danskernes liste over kongehusmedlemmer, der gør det bedst. Det er derimod kronprinsesse Mary, der atter engang topper listen. Det viser en ny rundspørge, som TSN Gallup har foretaget for BT. I alt er 1167 repræsentativt udvalgte personer over 18 er blevet adspurgt.

På en skala fra 1 til 5 har kronprinsessen fået hele 4,52, hvilket atter engang har sikret hende pladsen, som det medlem af kongehuset, som danskerne har vurderet har gjort den bedste indsats for at ’repræsentere Danmark’. Både kronprins Frederik og dronning Margrethe ligger dog lige i hælene på den 45-årige kronprinsesse.

Historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen er overrasket over, at dronningen ikke topper listen:

»Jeg synes, det er påfaldende, at dronningen ikke ligger i spidsen. For det er hende, som er dronningen; det er hende, som er mest kendt; og det er hende, som alle har kendt siden de var børn,« siger han.

Der er dog flere gode grunde til, at lige netop Mary har vundet danskernes hjerter:

»Hun har jo så at sige ikke nogen svage punkter. Hun har stil og social intelligens. Hun ser godt ud. Hun er helhjertet i sin rolle, og hun gør det godt som mor, og så har hun kastet sig over nogle projekter med udsatte børn og kvinder, som simpelthen går lige ind hos danskerne. Det er det, hun bliver belønnet for. Hun gør det, hun skal gøre – og hun har truffet nogle rigtige gode valgt med hensyn til, hvad hun kan gøre frivilligt,« siger han.

Prinsesse Marie har indtaget fjerdepladsen, mens prins Joachim og prins Henrik ligger i bunden af listen.

Ifølge Sebastian Olden-Jørgensen er det fortsat salget af Schackenborg og flytningen til Sjælland, der gør, at danskernes begejstring for prins Joachim er begrænset.

Alle medlemmerne af kongehuset har fået vurderet deres indsats som ringere end året før. Prins Henrik har fået det største karakterfald , hvilket ifølge Sebastian Olden-Jørgensen skyldes, at det er gået op for folk, at Prinsen 'virkelig er gået på pension'.