Danskerne støtter prinsesse Marie, der i ugens løb fik dementeret en historie i Her & Nu om en brystoperation.

Det var klogt, at kongehuset krævede et dementi efter en ugeblads-historie om prinsesse Maries bryster. Det royale hovedkvarter på Amalienborg kan roligt lave flere af den slags aktioner i fremtiden.

Sådan lyder reaktionen fra danskerne i enundersøgelse foretaget af TNS Gallup for BT. Reaktionen kan tolkes som en folkelig klapsalve til prinsesse Marie, der sagde fra over for sladderpressen.

»Danskerne kan godt lide, at hun på den måde viser, at hun har ben i næsen. Man skal ikke tage fejl af, at mange danskere synes, at medierne går for vidt. Ikke mindst over for de kongelige. Det er sjældent, at de slår fra sig. Men når de gør, så belønner danskerne dem,« siger Thomas Larsen, politisk kommentator og royal ekspert på Berlingske.

Den 30. september skrev Her & Nu, at prinsesse Marie havde fået en brystforstørrende operation på en klinik i Litauen. En historie, som ugebladet onsdag den 14. oktober berigtigede, efter at kongehuset helt usædvanligt havde krævet et dementi.

Historien var ‘det pure opspind fra ende til anden’, begrundede kongehusets kommunikations- og pressechef Lene Balleby.

»Vi er nødt til at stoppe en historie som denne, inden den går fra at være en usandhed til en myte og siden til en sandhed,« sagde Lene Balleby til Berlingske.

Vil have reaktioner

Står det til danskerne, kan de roligt gøre det igen. Ifølge TNS Gallup-undersøgelsen for BT mener 55 pct., at kongehusets modangreb var ’klogt’ eller ’overvejende klogt’. Mere end fire ud af10 mener, at kongehuset i stigende grad kan reagere på mediernes omtale af kongefamilien.

Stik imod rådene fra flere kommunikationseksperter.

»Man kunne mene, at kongehuset har skudt sig selv i foden. Hvis de ikke havde meldt noget ud, ville ingen have tænkt nærmere over den sag,« sagde seniorrådgiver Anna Thygesen fra Geelmuyden Kiese i onsdags til BT.

Der er en kløft mellem danskernes virkelighed og dem, der beskæftiger sig med spin og kommunikation, forklarer Thomas Larsen:

»Nogle vil sige, at det var uklogt, men den køber man ikke i befolkningen. Der synes man også, at grænsen er nået, når der digtes store løgnehistorieri pressen,« lyder analysen fra Berlingskes kommentator.

Hele 71pct. svarer i TNS Gallup-undersøgelsen, at kravet om berigtigelse ikke har ændret deres syn på kongehuset.