Det er faldet flere for brystet, at Kongehuset måtte aflyse en audiens mandag, fordi Dronningen var sneet inde i London og Kronprinsen draget på ferie. For så kunne prins Joachim vel have overtaget tjansen, mener flere danskere.

20 gange om året holder dronning Margrethe offentligt audiens, hvor kontorchefer, professorer, lærere, sygeplejersker, militærfolk og andre, der har modtaget ordner som eksempelvis ridderkorset eller fortjenstmedaljen, personligt møder op og siger tak.

Mandag var 76 hædrede kvinder og mænd derfor også draget til Christiansborg Slot for at møde Dronningen. Desværre ventede de forgæves i deres stiveste puds. De måtte rejse hjem uden at have fået takket regenten. Majestæten var nemlig strandet i London, hvor hun havde været på juleindkøb. Snevejr over England betød, at det fly fra Forsvaret, som var fløjet af sted for at hente hende, ikke fik landingstilladelse og måtte vende om.

Når Dronningen er ude af landet, er det Kronprinsen, der er regent, men heller ikke han var i Danmark til at tage imod de mange ventende gæster. Han var nemlig taget på juleferie på Tasmanien i Australien sammen med Kronprinsessen og deres fire børn.

Derfor blev audiensen aflyst med meget kort varsel, men på det tidspunkt var flere af de festklædte gæster allerede mødt op på slotspladsen med medaljerne på brystet.

Det er da - ifølge Kongehuset - også første gang, at en audiens er blevet aflyst med så kort varsel.

Fra Kongehusets kommunikationsafdeling lyder det:

»Det er Dronningen som regent, der afholder offentlig audiens, men i enkelte tilfælde kan Kronprinsen træde ind som stedfortræder for Dronningen som regent, og på hendes vegne holde audiens.«

Men det undrer mange danskere på de sociale medier, og i et læserbrev i Berlingske kalder Niels Erik Andersen fra Hellerup aflysningen for 'en uartighed og en skandale.' Han hæfter sig ved, at det tilsyneladende var prins Joachim, der var rigsforstander i den givne situation.

'Hvorfor fik man ikke vækket og givet prins Joachim tøj på, så han kunne tage imod på Christiansborg kl. 10? Når prinsen ikke blev sat i arbejde, og her ligger endnu en historie, må det forklares, hvorfor prinsesse Benedikte ikke blev fragtet ind som reserve for prins Joachim. De to rigsforstandere hæver tilsammen næsten fem millioner kroner årligt,' skriver han og tilføjer, at mange af de mennesker, der forgæves mødte frem, kunne have sparet både tid og penge, hvis aflysningen var blevet kommunikeret bedre - for eksempel i tv og radio.

Også på Berlingskes profil på Facebook bølger debatten frem og tilbage. Her er der også flere, der ikke kan forstå, hvorfor prins Joachim ikke kunne tage imod gæsterne.

En af dem er Lone Birgitte Reeslev, som blandt andet skriver:

'...det er for dårligt, at Joachim ikke kan passe bare den smule arbejde for sin apanage, så folk, der risikerer at komme fra den anden ende af landet med udgifter til både transport og overnatning som følge, ikke skal komme forgæves - DET er uacceptabelt!'

Tina Brigo-Hansen er enig og mener, at Kongehuset skyder en forklaring.

'...76 mennesker til grin. Der er altså en eller anden, der ikke har forstået, at der grundlovsmæssigt faktisk skal være en til at tage over. Hvad er loven ellers værd! Det kræver bestemt en forklaring fra kongehuset.'

Tømrermester Eli Vium Nielsen, Holstedbro, modtager af Ridderkorset mandag 11. december 2017.
Tømrermester Eli Vium Nielsen, Holstedbro, modtager af Ridderkorset mandag 11. december 2017. Foto: Bjarne Luthcke
Vis mere

En af dem, der gik forgæves, var tømrermester Eli Vium Nielsen, som har fået ridderkorset for sin indsats i dansk politik gennem 32 år. Her har han siddet i byrådet i først Ulfborg og senere i Holstebro Kommune for Dansk Folkeparti.

Han og hans kone var taget den lange vej fra Ulfborg til hovedstaden, og han indrømmer, at han da blev lidt skuffet, da det gik op for ham, at audiensen var aflyst. Der er dog ingen sure miner fra hans side af den grund.

»Jeg var da trukket i mit pæneste tøj og havde tænkt over, hvad jeg ville sige til majestæten, men jeg har fuld forståelse for, at hun ikke kunne komme frem på grund af vejret,« siger han.

Nu håber han at kunne få mulighed for at takke for sin orden på et senere tidspunkt.

Ifølge Kongehus-ekspert Lars Hovbakke burde der ikke have været noget til hinder for, at prins Joachim kunne have overtaget audiensen.

»Hvis han var hjemme, kunne han sagtens have stået for audiensen. Det er en del af opgaven ved at være rigsforstander. Så overtager man alle de opgaver, som regenten normalt har. Også en audiens,« siger han og kalder situationen i mandags for 'meget usædvanlig.'

Han kan godt forstå, hvis de mennesker, der havde sat sig op til at skulle ind til Dronningen, blev skuffede, og han forudser også, at modstandere af monarkiet vil forsøge at bruge episoden til at kritisere institutionen yderligere. Han mener dog ikke, at den aflyste audiens vil få alvorlige konsekvenser for den kongelige families omdømme i befolkningen.

»Kongehuset har i forvejen så stor opbakning blandt danskerne, så der skal noget meget mere alvorligt til at ryste det. Jeg tror ikke, det her bliver en stor sag,« siger han.