Lyt til artiklen

Det kan måske være svært at gætte sig til, hvad en dronning ønsker sig, når hun fylder 80 år.

Men en gruppe af kongehusets bekendte har tilsyneladende ramt hovedet på sømmet, da de har stået bag en meget flot og stor gave til kongehuset. Gaven skal bruges til majestætens 80-årsfødselsdag.

Den flotte gave, der blev præsenteret for Dronningen fredag, består af intet mindre end 400 nye taffelstole, der skal supplere de traditionelle guldstole, når der afholdes officielle begivenheder på Christiansborg.

Taffelstolene er blevet doneret af fondene Ole Kirks Fond, Hempel Fonden, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Ny Carlsberg Fondet samt Salling Fondene.

Dronningen og Kronprinsen virkede til at være begejstrede for de nye stole.
Dronningen og Kronprinsen virkede til at være begejstrede for de nye stole.
Vis mere

Og det er en pænt dyr gave, vurderer forfatter Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om Danmarks rigeste og deres forbindelser til kongehuset:

»400 stole, det er dyrt. Det her er en milliongave, og det er adskillige millioner kroner, vi snakker om. Det er der ingen tvivl om. Det er en ordentlig fødselsdagsgave,« siger han.

De glade gavegivere har alle nær tilknytning til kongehuset.

Formanden for Ole Kirks Fond er Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansen, der er fast deltager ved kongehusets fester og udnævnt til kammerherre.

Dronningen bad om, at alle stolene skulle produceret i Danmark af danske håndværkere. Og de krav kunne PP Møbler godt opfylde, fortæller direktør Søren Holst Pedersen.
Dronningen bad om, at alle stolene skulle produceret i Danmark af danske håndværkere. Og de krav kunne PP Møbler godt opfylde, fortæller direktør Søren Holst Pedersen.
Vis mere

Hempelfondens formand er Richard Sand, som går på jagt med Kronprinsen, mens den rige tobaksfamilie Augustinus, der står bag Augustinus-fonden, også i årevis har været nære venner af kongehuset.

»Det er jo en gave til hendes 80-årsfødselsdag, men det er jo også de gode gamle kendinge, der igen støtter kongehuset. Og det er jo klart, at fondene gerne vil stå godt med kongehuset,« siger Søren Jakobsen og tilføjer, at Ole Kirks Fond også var blandt de tre fonde, der hjalp prins Joachim med at få afhændet Schackenborg.

Hos PP Møbler vil direktør og snedkermester Søren Holst Pedersen ikke meget for at snakke om prisen på stolene.

»Jeg har ikke prissat dem, men det er jo klart, at det koster lidt mere, når der skal bladguld på,« siger han og fortæller, at de andre stole på firmaets hjemmeside koster mellem 5.000 og 35.000 kroner stykket.

Stolene er dekoreret med bladguld og en krone.
Stolene er dekoreret med bladguld og en krone. Foto: Kongehuset
Vis mere

Han fortæller dog om samarbejdet med den kongelige familie omkring stolene:

»Det har været en fantastisk god og lang proces med et frugtbart samarbejde med Dronningen og Kronprinsen. Kronprinsen har været herude flere gange, og så har vi været inde og fremvise stolene for Dronningen,« siger han.

Søren Holst Pedersen overtog snedkeriet efter sin far og farbror, der begge grundlagde PP Møbler i 1953.

Han var begejstret over at se stolene stillet op i riddersalen på Christiansborg.

Fredag blev stolene overrakt til Dronningen og Kronprinsen. Repræsentanter fra PP Møbler ses til højre.
Fredag blev stolene overrakt til Dronningen og Kronprinsen. Repræsentanter fra PP Møbler ses til højre. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset
Vis mere

Men selv om stolene nu er afleveret til deres rette ejer, så er alle bekymringerne dog endnu ikke lagt på hylden hos snedkermesteren.

»De første gange, hvor jeg skal sidde og se dem i brug på fjernsynet, vil jeg nok sidde med en lille nerve på for at se, om de nu kan holde,« griner han og tilføjer, at stolene selvfølgelig nok skal holde:

»Det er møbler, der er lavet til at skulle kunne holde i 100 år.«

Stolene vil første gang blive taget i brug den 15. april, når Dronningen er vært ved en gallamiddag på Christiansborg Slot i anledning af sin 80-årsfødselsdag.