Foto: Martin Sylvest

Kongehus-modstander Jesper Christensen stod ansigt til ansigt med dronning Margrethe, da filmen ’Kongens valg’ i går havde gallapremiere.

Skuespiller Jesper Christensen er republikaner og antiroyalist. Det har han slået fast flere gange, og han har endda takket nej til et ridderkors – den fine orden, Dronningen uddeler til kulturpersoner, der har gjort Danmark ære.

Jesper Christensens modvilje mod det royale er ikke blevet mindre med årene, men alligevel er han snart aktuel som den norske kong Haakon i den nye norske storfilm ’Kongens valg’.

ryger de


Filmen havde i går gallapremiere for særligt inviterede i biografen Grand Teatret i København. Og selv dronning Margrethe var mødt op for at se, hvordan republikaneren Jesper Christensen klarede rollen som hendes grandonkel, der i 1905 blev norsk konge.

Antiroyalisten hilste på majestæten, da hun kort før kl. 16 ankom på den røde løber. Inden Dronningens ankomst spurgte BT den 68-årige skuespiller, der var iført smoking, om han så frem til at hilse på regenten.

Ingen royal propagandafilm

»Jeg har faktisk aldrig hilst på hende, så det bliver jo spændende. Det er jo en film om hendes grandonkel, så det kan være, hun kan fortælle nogle detaljer om ham, som jeg ikke er klar over.«

Den prisbelønnede skuespiller nægtede i 2006 at modtage ridderkorset, selv om han på det tidspunkt havde gjort sig fortjent til det efter flere internationale filmroller – bl.a. som skurken Mr. White i sin første ud af flere James Bond-film. Jesper Christensen har tidligere udtalt, at kongehuset er ’ude af trit med et moderne menneskesyn’ og kaldt det ’forbryderisk’, at nogle fra barnsben er født med særlige privilegier.

Per Fly, Jesper Christensen, B

Han finder det ikke paradoksalt at spille konge på trods af sin indædte modstand mod den royale virkelighed.

»Det er noget fis at sige, at man som skuespiller ikke kan have kongeroller, bare fordi man ikke går ind for monarkiet. Det er jo på ingen måde en propagandafilm for kongehuset, jeg spiller med i,« fortæller han til BT.

Vigtig periode for Norge

’Kongens valg’ handler om de svære beslutninger, som den norske kong Haakon den 7. skulle træffe, da Norge blev besat af tyskerne den 9. april 1940. Nordmændene havde held med at bekæmpe nazisterne, da de rykkede ind i Oslofjorden med deres skibe. Det lykkedes bl.a. broderfolket at sænke det tyske krigsskib Blücher, og det er da også den hændelse, filmen tager sit afsæt i.

Jesper C

For Jesper Christensen var det spændende at spille med i en norsk film, der ifølge ham har betydet meget for Norges selvbevidsthed.

»Filmen har begejstret nordmændene. Det er jo en periode, der er meget vigtig for Norge, og det kan man godt mærke. Det handler om den norske selvfølelse og folkesjæl,« mener han.

Kong Haakon den 7. blev født i Charlottenlund i 1872 og var døbt prins Carl af Danmark. Han var bror til kong Christian 10., men blev norsk konge efter opløsningen af unionen mellem Norge og Sverige i 1905.

271SEDronning-Margrethe-II-.jpg

Det var den norske regering, der foreslog, at han kunne blive ny norsk konge, da landet stod uden monark efter skilsmissen med Sverige.

’Kongens valg’ har premiere i danske biografer den 2. februar.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.