Når den svenske prinsesse Madeleine til sommer får sin amerikaner, Christopher O’Neill, skal de to gøre sig umage for at blive accepteret i befolkningen, mener ekspert.

Svenskerne kan se frem til prinsessebryllup næste sommer. Det sker efter, at det svenske kongehus torsdag offentliggjorde forlovelsen mellem prinsesse Madeleine og amerikaneren Christopher O’Neill.

Parret lagde en video op på det svenske kongehus hjemmeside, hvori den kommende gom forsøger at tale svensk, og hvor prinsessen taler direkte sine landsmænd. Den stil bliver parret nødt til at forsætte med, for at være i øjenhøjde med svenskerne, vurderer en dansk kongehusekspert.

- Det forventes, at parret foretager sig nogle ting, hvor de viser et ægte engagement for de kulturelle og sociale forhold. At de repræsenterer Sverige indad og udadtil, for det forventer man af moderne kongelige, siger historiker Lars Hovbakke Sørensen.

Parret mødte hinanden gennem fælles bekendte i USA, hvor prinsesse Madeleine flyttede til i 2010 efter bruddet med sin tidligere forlovede, svenskeren Jonas Bergström.- For mig begyndte det som et nært venskab. Vi deler samme humor, og vi har det sjovt sammen. Han er min sjæleven, siger prinsesse Madeleine om sin forlovede i videoen.

Christopher O’Neill er oprindeligt født i Storbritannien, men han har også amerikansk statsborgerskab. De seneste 16 år har han været beskæftiget i finansverdenen, skriver den svenske avis Dagens Nyheter. Og netop den beskæftigelse kan blive en udfordring for parrets popularitet, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

- Idet han kommer fra det kapitalistiske USA, vil der være mange svenskere, der på forhånd vil være skeptiske over for ham, Han skal derfor arbejde for at blive populær, siger historikeren.

Den udfordring stod prinsesse Madeleines svoger, Daniel Westling, ikke over for, da han i juni 2010 giftede sig med prinsessens storesøster, kronprinsesse Victoria. Han var nemlig Victorias private træner og ejer af en række fitness-centre i Stockholm - langt væk fra Wall Street.

- Svenskerne kunne meget nemmere acceptere prins Daniel, fordi han kom fra en helt almindelig svensk familie, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Prinsesse Madeleines kommende mand kan dog have gavn af at være udlænding, sådan som hustruerne til de to danske prinser også er, mener Hovbakke Sørensen.

- Det er selvfølgelig en styrke, at det er en, som svenskerne ikke ved en hel masse om i forvejen. De kender ham ikke fra for eksempel Stockholms natteliv. Han kan tilføre noget nyt til kongehuset, siger han.

Udfordringen med at blive anerkendt i befolkningen er et fællestræk, der gælder for alle i den generation af europæiske kongelige.

- De skal i meget højere grad definere deres egen rolle, fordi der ikke længere er nogen faste traditioner, som deres forældre i højere grad var underlagt, siger Lars Hovbakke Sørensen.