Du betaler: Kongeskibet sejlede tomt til og fra Grønland, mens regentparret fløj i millitærfly

Et kongeskib, et krigsskib og et af forsvarets fly. Det er hvad der skal til for at fragte en dansk dronning og hendes mand til officielt besøg i Grønland og hjem igen.

I stedet for at sejle med det fuldt bemandede kongeskib Dannebrog, valgte dronning Margrethe og prinsgemalen i stedet at flyve til og fra Grønland med et fly betalt af Forsvaret.

Det bekræfter Flyvertaktisk Kommando og Kongehuset over for B.T.

LÆS OGSÅ:

- Regentparret fløj til og fra Grønland i et militærfly. Det har været praksis ved de sidste mange officielle besøg i Grønland, siger Christian Meyer, der kommunikationsmedarbejder i Kongehuset.

Til at fragte regentparret rundt mellem de grønlandske byer blev kongeskibet Dannebrog sejlet til Grønland. Regentparret brugte skibet i de 12 dage besøget varede. Derefter sejlede skibet tilbage til Danmark, mens de kongelige hoppede på et militærfly hjem.

SE FLERE REJSE-EKSEMPLER:

SE FLERE REJSE-EKSEMPLER:

Kongeskibet Dannebrog er en kostbar affære. Skibets agterstavn er reserveret til de kongelige og indrettet med arbejdsværelser, spisesalon, fællessalon, soverum m.m.

Besætningen består af syv sergenter, to konstabler og 35 værnepligtige, der sover i køjesenge under dæk på behørig afstand af de kongelige kahytter. Under sommertogtet til Grønland blev skibet desuden eskorteret af et fuldt bemandet krigsskib.

LÆS OGSÅ:

De samlede årlige udgifter til Dannebrog løb i 2010 op i 35,6 mio. kr. i løn, brændstof og vedligeholdelse. Samme år brugte kongehuset 4,24 mio. kr. på flyvninger til og fra forskellige arrangementer i udlandet.

SFs forsvarsordfører, Jonas Dahl, mener, at regentparrets rejseudskejelser udtrykker manglende mådehold i en krisetid, hvor forsvaret skal spare og landet befinder sig i en økonomisk krise.

Tag ruteflyet

- Det er uacceptabel omgang med skattekroner, når der skal både et fly, et kongeskib og et krigsskib til at fragte regentparret rundt. Vi står midt i en krise, der har ramt staten økonomisk, men det har åbenbart ikke smittet af på Kongehuset. Hvis det er så vigtigt, at skibet skal med til Grønland og man ikke kan klare sejlturen derop, så må man tage et rutefly. Det er ikke i orden at bruge privatfly, siger Jonas Dahl.

B.T. kunne sidste søndags afsløre, at kongehusets årlige rejseudgifter er steget til 47 mio. kr. Penge som bliver brugt på kongeskibet Dannebrog, flyvninger med forsvarets fly og Dronningens adjudantstab samt jagtkaptajn. Hele beløbet betales af forsvaret og holdes dermed separat fra de 97 mio. kr., kongehusets medlemmer hvert år får i apanage fra staten.

LÆS OGSÅ: