Danskerne er mødt op i hundredvis foran Amalienborg i København for at lægge blomster og sørge over prins Henrik, efter han sent tirsdag aften sov stille ind.

Foran slottet ligger mange hundrede lanterner, hilsener, børnetegninger, buketter og kranse fra blandt andet Den Kinesiske Ambassade og Palæstinensere i Danmark.

Familier, venner og ægtepar strømmer til på cykel og gå-ben for at tage billeder af blomsterne og læse de breve, som danskerne har lagt i løbet af onsdagen.

BT's journalist ved Amalienborg Slot har spurgt nogle af de mange danskere, som er mødt op, hvad Prinsen betød for dem:

Inge Jørgensen, 40 år.

»Jeg er her, fordi jeg er royalist, og jeg synes, prins Henrik var et fantastisk menneske. Jeg kan godt lide den måde, han bare var sig selv. Han var et forbillede for alle; Man skal være tro mod sig selv, og det synes jeg, han var. Så derfor vil jeg gerne ære hans minde.«

Susanne Skaarup, 56 år.

»Jeg er her for at vise min respekt. Jeg har stor respekt for Kongehuset og har altid beundret Prinsen og hans kunst. Jeg vil mindes ham som venlig og rar, og jeg synes, han var en god repræsentant for vores land.«

På billedet: Der ligges blomster og hilsner foran Fredensborg Slot onsdag aften.
På billedet: Der ligges blomster og hilsner foran Fredensborg Slot onsdag aften. Foto: Claus Bech
Vis mere

Kim Bolt, 40 år.

»Jeg skulle lige ind og se, og så tog jeg mine piger med, så de kunne opleve det. Han har været underholdende og farverig at følge. Jeg er fan af hele Kongehuset.«

Alice Guts.

»Det er trist. Jeg synes, han har været alle tiders. Han har ikke bare fulgt formerne, han har gjort nogle ting. Han har været rigtig god. Jeg står her og bliver helt rørt. Jeg har siddet og set det derhjemme og tænkt: ’Hold da op, de (regentparret, red.) har været så lykkelige sammen.«

Rikke Heinricey, 27 år.

»Vi ville gå ned og vise vores anerkendelse for Prinsen. Jeg vil huske ham som en mand, der altid havde en kæk bemærkning og ikke var bleg for at være sig selv, og det synes jeg har været en styrke for det danske monarki.«

Fredensborg Slot onsdag aften.  
Fredensborg Slot onsdag aften.   Foto: Claus Bech
Vis mere

Kamilla Knudsen, 27 år.

»Jeg ville gerne vise flaget og min medfølelse for den kongelige familie. Jeg synes, de gør et vanvittigt godt stykke arbejde for vores land. Jeg vil mindes Prinsen som en meget farverig person. Han er blevet udstillet rigtig meget, men inderst inde tror jeg, at vi alle sammen holder meget af ham.«

Ernst Littmann, 67 år.

»Jeg var hos min søster i Amaliegade, da jeg hørte Prinsen var død. Jeg vidste jo, han var en ældre mand. Sådan er livet, og så kommer døden. Min søster, svoger og jeg skulle på en spadseretur, og så ville vi gå forbi her og kigge på de mange blomster. Jeg har ikke fulgt Prinsens liv, fordi jeg har boet i Stockholm de sidste 50 år, men jeg tror, Dronningen og Prinsen har haft et godt liv sammen. Jeg har kun godt at sige om ham. Man må være glad for, han har haft et godt, langt liv.«

Frendensborg Slot onsdag aften.  
Frendensborg Slot onsdag aften.   Foto: Claus Bech
Vis mere

Prinsen sov stille ind tirsdag aften klokken 23.18 på Fredensborg Slot omgivet af sin hustru dronning Margrethe og sine to sønner kronprins Frederik og prins Joachim. Han var tidligere tirsdag blevet flyttet fra Rigshospitalet til slottet for at tilbringe sin sidste tid i hjemlige omgivelser.

Traditionen tro skal den afdøde prins Henrik ligge på castrum doloris - latinsk for 'smertens leje' - i tre dage i Christiansborg Slotskirke. I de dage er det muligt for alle borgere at tage afsked med Prinsen.

I dagene 17., 18., og 19. februar er det muligt at sige det sidste farvel til prins Henrik, skriver Kongehuset, inden han den 20. februar skal bisættes i Christiansborg Slotskirke.

Hans aske skal ganske utraditionelt deles i to. Den ene halvdel skal spredes over de danske farvande, mens den anden halvdel skal sættes i jorden i den private del af parken ved Fredensborg Slot.

Fredensborg Slot onsdag aften.  
Fredensborg Slot onsdag aften.   Foto: Claus Bech
Vis mere