Se klippet her

Den modeinteresserede kronprinsesse går gerne forrest, når det handler om at promovere tøj produceret i bæredygtigt design. Det beviste Mary fornylig i et interview til den amerikanske tv-station CNN.

Det kongelige interview blev givet i Operaen i forbindelse med konferencen ”Copenhagen Fashion Summit 2012”, som har Mary som protektor. På konferencen præsenterede Danish Fashion Institute, det nye etiske regelsæt, instituttet har udarbejdet med støtte fra FN.

I interviewet bliver Mary blandt andet spurgt om, hvad bæredygtigt design skal gøre godt for.

- Modeindustrien er en af de største i den globale, økonomiske verden. Men samtidig er den – desværre – også meget forurenende. Derfor er jeg meget glad for, at der er taget et vigtige skridt til at skabe en vedvarende, innovativ industri, siger Mary.

US-DENMARK-PRINCESS MARY

Red en mors liv på Mors Dag

Kronprinsessen erkender blankt, at selv om det første, vigtige skridt er taget, er der stadig lang vej endnu til, at modeindustrien og forbrugerne helhjertet vælger at købe tøj af bæredygtigt design. Og det på trods af at Mary selv har vist sig offentligt i design derfra.

- Modeindustrien arbejder allerede hårdt på at opmuntre forbrugerne til at tage bæredygtig mode til sig. Men forbrugerne mangler at have nogle valgmuligheder, mener Mary og opfordrer dermed branchen til at få produceret flere modeller i bæredygtigt design, som kunderne kan vælge mellem.

For, som kronprinsessen, fremhæver, så skal fremmen af bæredygtigt design ske i et tæt samspil mellem modens skabere og modens kunder.

Hos H&M har man allerede skabt mindst to kollektioner. Fra kollektionen fra efteråret 2011har Mary allerede vist sig i to designs. En, brun rundskåren nederdel med blomster i bunden, og så den grå kjole med de hvide blomster på, som Mary bar først ved indvielsen af Mor og barn Centret på Kolding Sygehus tidligere i år og så ved konferencen og interviewet med CNN.

Selvfølgelig bliver Mary i interviewet bedt om at fortælle om sin kjole. Og selv om hun svarer beredvilligt, er det alligevel tydeligt, at kronprinsessen ikke er vant til at snakke om sit tøj.

- Det er en meget smuk kjole, synes jeg, siger Mary og griner lidt genert, inden hun fortsætter: Det som gør den endnu smukkere, er, at den er af bæredygtigt design.

Se hele CNN’s interview med kronprinsesse Mary her