Prins Christian har hue på. Tørklæde for munden. Mens han hopper, sprøjter han champagne ud over kåde teenagere til fest i på den private klub La Folie Douce i skimekkaet Val Thorens.

Videoen af prins Christian bliver delt på de sociale medier, og i forrige uge ramte historien ugebladene. Det er ikke første gang, at private billeder af prinsen florerer på Instagram. Men Kongehuset opfordrer til at lade de kongelige børn fejle og siger, at vi skal være 'varsomme med at problematisere ting, der i de unges øjne falder helt inden for skiven'.

»Prins Christian lever i en tid, hvor han hele tiden kan regne med, at der er et kamera på ham. Lige pludselig skal han lynhurtigt bestemme, hvordan hans omdømme skal være,« siger kommunikationsekspert og forfatter Benjamin Rud Elberth.

I Danmark er der en uskreven regel om, at pressen ikke bringer billeder af de kongelige børn uden forældrenes accept. Men den aftale eksisterer ikke på de sociale medier. Dermed der lagt op til en stor gamechanger for Kongehuset.

Kronprinsen og prins Christian på Wembley i juli 2021.
Kronprinsen og prins Christian på Wembley i juli 2021. Foto: CATHERINE IVILL
Vis mere

»Det er en ny tid. Før var det bare pressens kameraer. Da kronprins Frederik var ung, var det bare pressens kameraer. Og han vidste, at han bare skulle dukke sig, hvis han ikke ville fotograferes. Men det var det, der var. Christian skal forholde sig til, at hver eneste ting han gør kan blive foreviget. Og internettet glemmer aldrig. Det kan farve hans omdømme hele livet,« siger Benjamin Rud Elberth.

Tiden, hvor hoffets kommunikationschef, Lene Balleby, blot kunne nøjes med lave aftalerne med medierne, er slut.

»Alle mennesker er medier og dokumentarister. En klassekammerat eller en anden kan have mere gennemslagskraft, end et tv-kamera kan. Og det er aldrig til at vide, hvornår det er tændt,« siger Benjamin Rud Elberth.

Kommunikationseksperten råder Kongehuset til at handle, før det er for sent.

Prinsesse Isabella, prins Christian, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prinsesse Josephine og prins Vincent til TV 2s fødselsdagsshow: 'Mary 50 år – Vi fejrer Danmarks kronprinsesse'.
Prinsesse Isabella, prins Christian, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prinsesse Josephine og prins Vincent til TV 2s fødselsdagsshow: 'Mary 50 år – Vi fejrer Danmarks kronprinsesse'. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

»Han skal lynhurtigt professionaliseres og medietrænes. De burde sætte ham ned i 14 dage, hvor han lærte at forstå alle faldgruber i mediebilledet. Han skal meget tidligt beslutte sig for, hvad det er for et brand, han vil skabe.«

For selvom danskerne nok accepterer, at de kongelige hører til i det øverste samfundslag, så skal man nok overveje grundigt, hvad de tænker om en champagnesprøjtende 16-årig prins.

»Der er noget elitært over det. Kan den lille mand på gulvet i Nørre Snede forstå, at prins Christian står og sprøjter champagne ud over det hele, når han ikke selv har råd til champagne?« spørger Benjamin Rud Elberth.

Der findes intet fortilfælde, fordi prins Christian er den første, der vokser op i den nye medievirkelighed.

»De skal agere, ligesom de gør i det politiske miljø. Der sætter man sig jo ned og tegner kridtstregerne op. 'Hvad er det for et omdømme, de skal have? Hvad er det for et brand, de skal have? Hvad er prins Christians brand? Kan vi holde os inden for de rammer, eller vil det knække personen',« siger kommunikationseksperten.

Kongehuset afviser, at prins Christian skal have akut medietræning på grund af episoden.

»Vi er meget opmærksomme på den særlige problemstilling, der er forbundet med at være ung og kongelig i en digital tidsalder. Og det er selvfølgelig noget, vi taler om i huset. Også med de unge,« skriver Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, i et skriftligt svar til B.T.

Både Kronprinsparret og hoffet mener, at de unge kongelige skal have lov til at begå fejl for derefter at lære af dem.

»De ved godt, de er særlig eksponeret, og at eventuelle fejltrin derfor bliver mere tydelig end kammeraternes. Det er deres vilkår. Prins Christian og hans generation bruger sociale medier anderledes end voksne,« forklarer hun.

Lene Balleby understreger også, at champagnevideoen »falder helt inden for skiven«.

»De sociale medier er deres hverdagsfora, hvor de deler oplevelser, tanker og følelser. Det er de unges måde at kommunikere på. Vi skal derfor være varsomme med at problematisere ting, der i de unges øjne faktisk falder helt inden for skiven i forhold til, hvad der er normalt og ordentligt, og i stedet se de unges aktiviteter på de sociale medier i den kontekst, de er skabt i,« udtaler hun.

Derfor henvender Kongehuset sig heller ikke til de profiler, der deler prins Christian-videoen, for at få dem fjernet.

Kronprinsesse Mary udtalte tidligere på året, at hun er opmærksom på problematikken.

»Når vi har to teenagebørn i huset, så tænker vi lidt over den tid, vi lever i, hvor alle mennesker alle steder og på alle mulige måder kan tage billeder eller lave film. Man er mere eksponeret, og det er vigtigt, at de er opmærksomme på det. Og det er de, fordi de er vokset op med det mediebillede, vi har i dag,« sagde hun til Billed-Bladet.

Hun opfordrer danskerne til at lade de kongelige børn fejle, i stedet for at man skal tegne kridtstreger op.

»Men teenageårene er meget transformative, og de er også sårbare år. Det er også de år, hvor vi lærer og laver fejl. Og det er i orden at lave fejl, så længe man lærer af dem. Og så håber jeg, at de fortsat får frihed og plads til at lære af de fejl, og at de kan komme godt igennem de søgende og undersøgende teenageår,« sagde Kronprinsessen.