Vi har de seneste mange år været vant til royalt besøg på lægterne, når Danmark dyster om medaljer til en håndboldslutrunde. 

Søndag var der dog nok flere, der studsede over, hvem der dukkede op.

I stedet for kong Frederik, som vi jo plejer at se på stadion, når Danmark skal have royal opbakning, var det i stedet dronning Mary, der ønskede at overvære de danske drenges finalekamp mod franskmændene.

Plejer er dog i den grad død, når det kommer til Kongehuset, og allerede fredag fik vi et godt praj om, at kongeparret ønsker at vise nye sider af sig selv.

Her dukkede både kong Frederik og dronning Mary nemlig op til visningen af teaterforestillingen ‘Indenfor murene’ på Det kongelige teaters gamle scene.

Hvorfor er det værd at bemærke?

For det første har vi aldrig været vant til at se kronprins Frederik indfinde sig i teateret - det har altid været dronning Margrethes gebet.

Og dronning Margrethe var da også netop til selvsamme forestilling præcis en uge tidligere til premieren på forestillingen, hvor undertegnede var så heldig også at være til stede.

Kong Frederik X og dronning Mary under proklamationen på Christiansborgs Slotsplads i København søndag den 14. januar 2024. Den 31. december 2023 meddelte dronningen, at hun abdicerer den 14. januar og at kronprinsen fra denne dag er Danmarks regent.. (Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix)
Kong Frederik X og dronning Mary under proklamationen på Christiansborgs Slotsplads i København søndag den 14. januar 2024. Den 31. december 2023 meddelte dronningen, at hun abdicerer den 14. januar og at kronprinsen fra denne dag er Danmarks regent.. (Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix) Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Vis mere

I sin meget veloplagte tale til dronning Margrethes regeringsjubilæum i 2022 satte daværende kronprins Frederik selv ord på forskellene mellem ham og hans mor og sagde blandt andet:

»Du maler. Jeg motionerer.«

Med andre ord - 'du er kultur, jeg er sport.'

Men søndag, da sporten netop skulle fejres, var der altså ingen nyudnævnt konge at se.

Havde Kongen for travlt til at deltage? Næppe. Den slags finder man tid til.

Tværtimod tror jeg, at weekendens små rollebytterier skal ses som et billede på et kongehus, der ønsker at signalere nye tider og samtidig er opmærksom på de kritikpunkter, en ny konge eventuelt kan blive udsat for.

Eksempelvis spørgsmålene som allerede er stillet af flere: Vil den nye konge glemme kulturen? Og vil han kun interessere sig for sport?

Efter weekendens begivenheder er de kritiske røster i hvert fald foreløbigt manet til jorden.

Dronning Mary efter finalen mellem Danmark - Frankrig med medajleoverrækkelse i Lanxess Arena i Køln, søndag den 28 januar 2024. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Dronning Mary efter finalen mellem Danmark - Frankrig med medajleoverrækkelse i Lanxess Arena i Køln, søndag den 28 januar 2024. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Vis mere

Jeg tror sådan set ikke, at kong Frederik nu pludselig dropper sin passion for sport. Var søndagens finalekamp blevet spillet om et halvt år, havde vi muligvis også set ham på lægterne.

Men hvis Kongens første tur til udlandet og første spontane, officielle optræden havde været til en håndboldkamp, ville han hurtigt fremstå præcis som den Frederik, han var som kronprins. Og det er man ikke interesseret i.

Hvis man vil fremstå klar til en ny og tungere rolle, er det nok også klogt, at alle ikke tænker, man vil gøre alt på den samme måde. 

Og med weekendens optrædener får man i den grad vist, at her er et kongepar, der gør tingene anderledes.

Vi får igen et af de overraskelsesmomenter, der har virket så godt under hele tronskifteperioden, og sidst men ikke mindst signalerer man, at det er rigtigt, når Kongen i sin nye bog skriver, at han og dronning Mary vil være et jævnbyrdigt kongepar, der deler opgaverne mellem sig.

Kong Frederik indleder tirsdag sin første officielle rejse - et erhvervsfremstød i Polen - som således heller ikke kommer til at stå i skyggen af en håndboldfinale.

Selvom nogle danskere måske savnede vores håndboldglade konge til kampen søndag, så er der ingen tvivl om, at det var et overraskende men skarpt træk at sende dronning Mary.

 I den seneste udgave af 'Kongehuset bag kulissen' kan du blandt andet høre kommunikationsrådgiver Anna Thygesen forklare, hvorfor Kongehusets kommunikation har fungeret upåklageligt under tronskiftet.