»Jeg har enorm respekt for prins Harry. Han turde følge det, hans hjerte dikterede,« sagde prins Joachim i et efterhånden ret gennemtærsket interview med det franske magasin Point de Vue.

Interviewet ramte Danmark som en bombe i foråret, fordi prinsen også sagde, at han følte samme utilfredshed som sin far, prins Henrik. Siden har jeg forsøgt at få prins Joachim til at forklare, hvad han egentlig mente med kritikken.

Senere lod prins Joachim mig forstå, at interviewet var lavet før prins Harry og hertuginde Meghans skandaløse tv-interview med Oprah Winfrey. Underforstået: Prins Joachim er altså ikke på vej mod en exit fra det danske kongehus.

Men efter at have tilbragt en dag med prins Joachim og prinsesse Marie til billøbet Copenhagen Historic Grand Prix i weekenden står det mig klart, at parret er på samme katastrofekurs som de britiske kolleger.

Inden I læser videre, vil jeg gerne understrege, at jeg ikke skriver dette for at klynke. Men for at fortælle, hvad der i virkeligheden foregår i kulissen, når man forsøger at dække Kongehuset ærligt og kritisk.

Prins Harry og hertuginde Meghan bor nu i Santa Barbara, Californien.
Prins Harry og hertuginde Meghan bor nu i Santa Barbara, Californien. Foto: MICHELE SPATARI
Vis mere

Det var prins Joachims første arbejdsdag i den kongelige kalender siden – hold nu fast – oktober 2019. Altså for næsten to år siden. Prins Joachim arbejder reelt ikke som kongelig længere, men som forsvarsattaché for den danske ambassade i Paris. Alligevel indkasserer han stadig sin apanage på 3,8 millioner kroner årlig.

I syv stive timer rendte prins Joachim rundt og skraldgrinede med sin kompagnon Oscar Siesbye på grandprixbanen i Bellahøj, mens han undgik spørgsmål fra den inviterede presse, der løb rundt som logrende hunde i håb om at få et interview.

Vi forsøgte flere gange forgæves at starte en samtale med prinsen i løbet af dagen.

»Jeg har ikke tid nu,« sagde prins Joachim til B.T. igen og igen.

Og så kørte han ellers med Siesbye i golfvognen.

Prins Joachim tager flugten fra pressen i golfvogn.
Prins Joachim tager flugten fra pressen i golfvogn. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Hele pressekorpset, der var til stede, betragtede prinsens adfærd med vantro. Normalt er Copenhagen Historic Grand Prix en begivenhed, hvor prins Joachim er venlig og imødekommende over for medier. Men alt var anderledes i år. Prins Joachim virkede så arrig, at alle journalisterne talte om det.

Flere gange diskuterede de fremmødte journalister, om de skulle trække sig fra dækningen på grund af prinsens fjendtlige attitude.

Oscar Siesbye forklarede, at prinsen ville tale med pressen, »når tid var«. Til sidst kom prins Joachim så ud af teltet og lod sig fotografere af ugebladene.

Ordvekslingen mellem pressen og prinsen blev så banal, at jeg nærmest skammer mig over at skrive uddrag fra den:

Hvordan var det at komme ud på asfalten igen?

»Det var en god fornemmelse.«

Hvordan er det at være hjemme igen?

»Det er skønt. Det er hyggeligt.«

Da B.T. forsøgte at stille spørgsmål om Dronningens forestående rejse til Frankrig, afbrød han.

»Men vi er her for at snakke om motorsport,« sagde han.

Og så vendte han sig om og viftede med hånden.

Seancen mindede mig om alle de gange, Donald Trump har lukket ned for kritiske journalisters helt legitime spørgsmål på den mest arrogante måde.

Det var uværdigt. Jeg følte mig som en undersåt, der skulle adlyde.

Jeg kom ikke for at snakke om motorsport eller for at stille spørgsmål, der er mere forudsigelige end kogt torsk nytårsaften.

Jeg kom i håb om at få en seriøs samtale om hans fremtid i det danske kongehus. Den samtale har jeg forsøgt at få mange gange. I maj fløj jeg til Paris, og i løbet af sommeren har jeg sendt ikke mindre end tre interviewforespørgsler. Alt sammen er blevet afvist. Prins Joachim ønsker ikke at tale mere om den sag.

Prins Joachim flygtede konstant fra B.T. til lørdagens udgave af Copenhagen Historic Grand Prix.
Prins Joachim flygtede konstant fra B.T. til lørdagens udgave af Copenhagen Historic Grand Prix. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Skulle man så ikke bare lade ham være i fred?

Nej. Når man åbner for en debat, må man også følge den til dørs. Jeg mangler stadig at få svar på, hvilken rolle prinsen gerne vil have i Kongehuset, og hvorfor han føler sig berettiget til at få apanage, når han har et helt andet job.

Det er helt legitime journalistiske spørgsmål at stille – og når jeg ikke får svar, opsøger jeg prinsen der, hvor han er. Men prins Joachim flygter, så snart han kan.

Da prins Harry og hertuginde Meghan flyttede fra Storbritannien til Californien, var det også for at komme væk fra pressen. Men her to år senere står det klart, at det var en sandhed med modifikationer.

De hungrer stadig efter rampelyset. Forleden udsendte hertuginde Meghan endnu en mystisk video, hvor hun forsøgte at være sjov sammen med Hollywood-veninden Melissa McCarthy.

Prins Joachim og prinsesse Marie til middag med kronprinsparret i Paris i 2019.
Prins Joachim og prinsesse Marie til middag med kronprinsparret i Paris i 2019. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Tag ikke fejl: Både prins Harry og hertuginde Meghan og prins Joachim og prinsesse Marie elsker livet i rampelyset. De vil bare gerne selv bestemme, hvordan de bliver fremstillet. Men sådan spiller klaveret bare ikke – i hvert fald ikke i et demokrati, hvor pressen er fri.

En YouGov-undersøgelse for B.T. i juli viste, at han er et af de mindst populære medlemmer af det danske kongehus. Hver fjerde dansker synes 'dårligt' eller 'meget dårligt' om den 52-årige prins.

Men nedturen vil fortsætte. For prins Joachim vil bare ikke reddes.