Blå blink. Kortege så langt øjet rækker i den steghede storby Dhaka. Tre store militærhelikoptere. Utallige sikkerhedsfolk klædt i armytøj med skarpladte maskinpistoler.

Alt sammen for kronprinsesse Mary fra Danmark.

De seneste tre dage har jeg været på en fuldstændig vild rejse til Bangladesh med Kronprinsessen for at sætte fokus på fattigdom, nødhjælp og klimaforandringer.

Midt i alt elendigheden har Bangladesh forsøgt at vise Danmark, at landet godt kan passe på en dansk kronprinsesse. Det har også betydet, at hverdagen er gået i stå for de lokale, når Kronprinsessen og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen skulle køre forbi i deres imponerende kortege af politi og dyre diplomatslæder med tonede ruder.

Selvom Kronprinsessen selv havde PET-vagter med fra Danmark, ventede et gigantisk sikkerhedsopbud. Det er en gestus, der bliver givet for at understrege venskabet mellem Danmark og Bangladesh.
Selvom Kronprinsessen selv havde PET-vagter med fra Danmark, ventede et gigantisk sikkerhedsopbud. Det er en gestus, der bliver givet for at understrege venskabet mellem Danmark og Bangladesh. Foto: Jesper Sunesen / Aller Foto & Vi
Vis mere

I verdens største flygtningelejr stod sikkerhedsvagter bevæbnet for at holde de mange flygtninge på plads, mens Kronprinsessen besøgte stedet. De få heldige fik et glimt af den danske kronprinsesse, men langt de fleste blev holdt væk fra det danske entourage.

Ifølge Flemming Møller Mortensen var 4.000 mennesker i Bangladesh involveret i besøget. Det var myndighedernes måde at vise danskerne, at de har styr på stedet – omend det kan virke voldsomt.

Kronprinsesse Mary har leveret en imponerende præstation under besøget.

Jeg har fulgt Kronprinsessens på rejser i flere år, og det, der slår mig, er, hvordan hun altid virker oprigtigt interesseret i det, hun laver. Sådan var det også på denne rejse.

Kronprinsessens helikopter bar navnet 'Ladybird'.
Kronprinsessens helikopter bar navnet 'Ladybird'. Foto: Jesper Sunesen / Aller Foto & Vi
Vis mere

Selvom temperaturen var tæt på 40 grader og luftfugtigheden 98, traskede hun svedende rundt i flade sko og stillede spørgsmål og talte med de flygtninge og udsatte mennesker, hun mødte.

Selv hendes PET-vagter virkede udmattede og brugte til sidst.

På den måde er hun en ener i det danske kongehus. Hverken Dronningen eller kronprins Frederik kan mønstre det engagement, og da slet ikke efter otte stive timer i et ganske ulideligt klima.

Når man rejser rundt med dronning Margrethe, kan man altid tydeligt mærke, om hun er interesseret eller ej. Er hun ikke, går hun bare videre.

Kronprinsesse Mary og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen besøger det sydvestlige Bangladesh,
Kronprinsesse Mary og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen besøger det sydvestlige Bangladesh, Foto: Jesper Sunesen / Aller Foto & Vi
Vis mere

Det er svært at sige, om kronprinsesse Mary oprigtigt er interesseret i alt, eller om hun en gang imellem bare lader som om. Det ved hun kun selv. Som journalist er det dog imponerende at mærke, hvordan hun altid insisterer på at være den bedste kronprinsesse, Danmark nogensinde har haft. En sand 12-talspige.

Kronprinsessen ankom til Dhaka tidligt mandag morgen, hvor hun sammen med ministeren underskrev en ny grøn samarbejdsaftale med det ekstremt fattige land, der dog i årene inden coronakrisen oplevede en markant vækst.

Men det er langtfra alle, der nyder godt af den fremgang.

I Cox' Bazar i det østlige Bangladesh ligger rohingya-lejren: Verdens allerstørste flygtningelejr, hvor der bor et sted mellem 700.000 og en million muslimer, som er blevet fordrevet fra Myanmar. De er spærret inde, har nærmest ingen mulighed for at tjene penge og lever under kummerlige forhold.

Kronprinsessen fik blomster og hilsner fra de lokale
Kronprinsessen fik blomster og hilsner fra de lokale Foto: Jesper Sunesen / Aller Foto & Vi
Vis mere

Siden de kom i 2016, er området blevet smadret, og Dansk Flygtningehjælp, som kronprinsesse Mary er protektor for, planter træer og forsøger at hjælpe de ekstremt fattige flygtninge med at få et bedre liv.

Danmark har hjulpet med 63.000 nye planter i området, som i dag ser langt mere frodigt ud. Området er meget sårbart over for monsunregn, som er blevet mere hyppigt på grund af klimaforandringer.

Som de fleste efterhånden ved, er klimaforandringer noget af det, kronprinsparret går allermest op i. Jeg spurgte under turen kronprinsesse Mary, hvorfor hun mener, at det er Kongehusets opgave.

»Det er så vigtigt, at vi sætter fokus på de udfordringer. Vi har allesammen et ansvar for at gøre, hvad vi kan. I Danmark kan vi noget særligt, og det har vi hørt her i Bangladesh,« sagde hun.

I en landsby i det sydvestlige Bangladesh mødte Kronprinsessen familier, der havde fået deres hjem ødelagt i cykloner.
I en landsby i det sydvestlige Bangladesh mødte Kronprinsessen familier, der havde fået deres hjem ødelagt i cykloner. Foto: Jesper Sunesen / Aller Foto & Vi
Vis mere

Dagen efter spillede Bangladesh igen med musklerne, da Kronprinsessen skulle besøge landets vestligste region og små landsbysamfund, der er ofre for store klimakatastrofer.

Tidligt om morgenen blev hun igen hentet i kortege, hvorefter tre militærhelikoptere ventede på den danske delegation. Kronprinsessen skulle med helikopteren navnet 'Ladybird', mens pressen meget sigende skulle med 'Parrot' – papegøje på dansk.

Herefter var det FNs udviklingsprogram, UNPD, der var i fokus. Kronprinsesse besøgte familier, der havde fået ødelagt deres huse af cyklonen Ayla. Nu har de fået hjælp til at bygge deres huse om, så de kan modstå det mere ekstreme klima.

»I har vist os, at I har haft en fantastisk fremgang i de afgrøder, I kan dyrke. Jeres viden er meget imponerende. Tusind tak,« sagde kronprinsesse Mary gennem en tolk til kvinderne.

Kronprinsessen forelskede sig i en lille ged, da hun besøgte en landsby tæt på rohingya-flygtningelejren.
Kronprinsessen forelskede sig i en lille ged, da hun besøgte en landsby tæt på rohingya-flygtningelejren. Foto: Jesper Sunesen / Aller Foto & Vi
Vis mere

Besøgets sidste punkt var et besøg ud i Sundarbans-mangroveskoven, der er udfordret af det stigende saltvand.

»Det er så vigtigt, at vi sætter fokus på de udfordringer, og det er vigtigt, at vi støtter op om klima og biodiversitet. Vi har allesammen et ansvar for at gøre, hvad vi kan, og i Danmark kan vi noget særligt. Det har vi kunnet høre på mange her i Bangladesh,« sagde kronprinsesse Mary til B.T.

»Vi står på ryggen af en 50 års relation med Bangladesh, der har flyttet sig fra at være humanitær hjælp til også nu at være handelshjælp med fokus på den grønne omstilling,« tilføjede Kronprinsessen, der derefter blev fløjet i helikopter tilbage til hovedstaden Dhaka i 'Ladybird'.

Hele ruten til lufthavnen blev atter lukket ned for de ni millioner indbyggere, og da hun ankom til Turkish Airlines-flyet til Istanbul, havde Bangladesh igen sørget for rød løber og et tv-hold.

Kronprinessen mødte familier, der via et nyt vandingssystem har lært at dyrke grøntsager.
Kronprinessen mødte familier, der via et nyt vandingssystem har lært at dyrke grøntsager. Foto: Jesper Sunesen / Aller Foto & Vi
Vis mere

Her sluttede det hæsblæsende besøg. Hjemme i Danmark venter noget helt andet de kommende dage. Nemlig prinsesse Isabellas konfirmation, der løber af stablen på lørdag.