Lad mig starte med at slå det fast: Det er en god idé at kronprinsesse Mary er blevet fortaler for regnbuesagen.

Kronprinsessens engagement er historisk, og det er en gigantisk håndsrækning til LGBT+-miljøet i Danmark.

Men spørgsmålet er bare, om Copenhagen Pride overhovedet er opgaven moden.

Det er der ikke meget, der tyder på, efter talsperson for Priden, Lars Henriksen, har brugt hele ugen på at lovprise Nørrebro Pride, der nægter hvide og heteroseksuelle adgang til deres fest.

Kronprinsesse Mary med Lars Henriksen til Human Rights Conference i Øsknehallen.
Kronprinsesse Mary med Lars Henriksen til Human Rights Conference i Øsknehallen. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Ligeledes raceopdeler de deltagerne, så sorte og transkønnede skal gå forrest, mens hvide må tage plads bagerst. Her kan de så sidde og skamme sig lidt over deres 'hvidhed.'

I stedet for at tage skarp afstand fra denne vanvittige praksis, der leder tankerne hen på nazi-Tyskland, forsvarer Lars Henriksen dem i B.T.

»Jeg synes, det er en enorm konstruktiv tilgang, Nørrebro Pride har til det her. At i stedet for at de bare står og kritiserer og retter anklagende pegefingre, så går de faktisk ud og siger: 'Så laver vi det arrangement, vi synes, der mangler'. Det gør, at der er mere Pride til flere mennesker. Det kan jeg aldrig synes er en dårlig idé,« siger Henriksen, der minder om, at Danmark er et meget 'hvidt samfund'.

»Så hvide mennesker vil altid være i overtal til arrangementer i Danmark, og derfor kan jeg godt forstå, at man har brug for at mødes og tale og være sammen med mennesker, man deler livserfaringer med,« tilføjer han.

Henriksen er i de seneste dage kommet ud i en mediestorm på grund af sine rosende ord om Nørrebro Pride, og derfor er det heller ikke så underligt, at han nu forsøger at ride stormen af ved at udsende en pressemeddelse, hvor han understreger, at Copenhagen Pride og Nørrebro Pride er to forskellige organisationer.

Kronprinsesse Mary til den officielle åbning af Copenhagen Pride på Københavns Rådhus med Pride-boss Lars Henriksen (t.v).
Kronprinsesse Mary til den officielle åbning af Copenhagen Pride på Københavns Rådhus med Pride-boss Lars Henriksen (t.v). Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Men mange undrer sig over, hvorfor i alverden Lars Henriksen har haft så travlt med forsvare tosserne på Nørrebro.

Det samme må Kronprinsesse Mary gøre.

Siden mandag har hun været Lars Henriksens slyngveninde til alverdens Pride-events, som f.eks en menneskerettighedskonference i Øsknehallen. Kronprinsessen har virkelig gjort sit for at kaste royal glas over Copenhagen Pride, og samtidig har hun kunnet læse alverdens artikler på DR, i Berlingske og i B.T. hvor Henriksen har rost ekstremisterne fra 2200 København N.

Omtalen af den raceopdelte Nørrebro Pride har overskygget Kronprinsessens deltagelse.

Nørrebro Pride i 2018.
Nørrebro Pride i 2018. Foto: Celina Dahl
Vis mere

Det mest vanvittige er, at Henriksen sagtens kunne have undgået det. Han kunne fra begyndelsen have gjort det eneste rigtige: At sige, at Copenhagen Priden tager skarpt afstand fra raceopdeling og udelukkelse af hvide mennesker. Det ville have været det nemmeste i hele verden.

I stedet har Henriksen sovset Copenhagen Pride og Kronprinsesse Mary ind i vanviddet.

Det var netop det, der ikke måtte ske.

Kronprinsessens arbejde med Priden er allerede blevet kritiseret af nogle på højrefløjen for at være for politisk. Men hun har klogt forklaret, at LGBT+-rettigheder er noget, alle danskerne må stå sammen om. Det er det også. Men det er raceopdeling og udelukkelse af hvide naturligvis ikke.

Hvis Copenhagen Pride vil bevare deres folkelige og kongelige opbakning gør de klogt i snart at kalde en spade for en spade og tage afstand fra ekstremisterne på Nørrebro.