Fremtidens kongehus blev lørdag vist frem på Fredensborg Slot.

Prins Christian er skubbet frem i rampelyset af sine forældre. Væk var barnet, der for halvandet år siden stod i Verbier i Schweiz og snakkede om skiferie, og væk var drengen, der løb rundt på Gråsten Slot og legede med sine søskende.

Danskerne mødte en ung mand.

En tronfølger, der for første gang kunne tale for sig selv.

Kronprins Frederik, prins Christian og kronprinsesse Mary. Fremtidens kongehus er slankt.
Kronprins Frederik, prins Christian og kronprinsesse Mary. Fremtidens kongehus er slankt. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Og måske var det faktisk ligefrem passende, at konfirmationen var en meget begrænset affære på grund af covid-19. Der var blot 25 deltagere til tronfølgerens fest, og der var blot ni medlemmer til stede fra den kongelige familie. Det er ikke længere tiden til store, svulstige fester med pomp og pragt og masser af royale gæster fra ind- og udland.

Det passer godt til det kongehus, kronprinsparret har i tankerne for fremtiden.

Det skal nemlig være mere slankt.

Magten er allerede centreret omkring Kronprinsen og Kronprinsessen, selvom dronning Margrethe er vores regent. Mary har efterhånden etableret sin position som Kongehusets kommende matriark. Det er hende, der styrer slagets gang, og hun gør det godt. Det er hende, der kommer med de bedste citater, og jeg gætter også på, at det er hende, der har forberedt Christian på det første møde med pressen.

Konfirmanden havde i hvert fald fået instruktioner – og selvom det var få ting, han sagde, var det nok ord, der var øvet i forvejen. Christian var blevet godt forberedt.

Men der var et spørgsmål, der aldrig kom – og som heller ikke skulle stilles på Christians særlige dag.

Men hvad mener Kronprinsparret om det interview, der forleden ramte Danmark som en kraftig mistralvind fra Frankrig? Interviewet med Joachim og Marie i det franske magasin Point De Vue, hvor de en gang for alle gør det klart, at deres position i Kongehuset er »kompliceret«, og at Joachim føler den samme utilfredshed som sin far, prins Henrik.

Interviewet med prins Joachim og prinsesse Marie har kastet Danmark ud i en ny diskussion om prins Joachims fremtidige rolle i det danske kongehus. Intet tyder på, at han længere er et ønsket aktiv, men kronprins Frederik og kronprinsesse Mary bliver nødt til at forholde sig til den kritik, prins Joachim fremfører.

For Joachim føler sig svigtet.

Prins Joachim og prinsesse Marie var forhindret i at komme til prins Christians konfirmation pga. covid-19.
Prins Joachim og prinsesse Marie var forhindret i at komme til prins Christians konfirmation pga. covid-19. Foto: BERTRAND GUAY
Vis mere

Godt nok kan coronarestriktioner lægge en midlertidig dæmper på den konflikt, der hersker i det danske kongehus, men når pandemien endelig slipper sit tag i verden, vil problemerne igen komme op til overfladen. Joachim sidder i Paris på en treårig kontrakt som forsvarsattaché ved den danske ambassade, men på et tidspunkt skal der tages stilling til fremtiden.

Intet tyder på, at kronprinsesse Mary har en nøglerolle i baghånden til sin svoger. Tværtimod. Lørdag viste hun sit fremtidige kongehus frem på trappen ved Fredensborg Slot.

Til sidst stod der kun tre.

Kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og prins Christian.

Enkelt, kort og godt.

Det er sådan, fremtidens kongehus kommer til at se ud.