Lyt til artiklen

Kongehuset og ECCOs veje skilles næste år, når skofirmaets prædikat som Kongelig Hofleverandør udløber og ikke forlænges. Et prædikat, som de ellers har haft siden 1991.

Og det er en rigtig fornuftig beslutning fra Kongehusets side, at de nu kapper snørebåndene til ECCO.

Det mener B.T.s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen.

»Det er anden gang på få uger, at Kongehuset giver sig og lytter til folkestemningen. Ud over Herlufsholm har ECCO reelt været Kongehusets største krise, siden krigen i Ukraine brød ud,« siger han.

ECCO fortsætter i Rusland – men er færdig som Kongelig Hofleverandør.
ECCO fortsætter i Rusland – men er færdig som Kongelig Hofleverandør. Foto: Jens Kalaene
Vis mere

ECCO er et af de få danske firmaer, som har valgt ikke at indstille deres aktiviteter i Rusland, efter landet valgte at invadere Ukraine.

»Det her er endnu en af de sager, hvor Kongehuset har haft befolkningen imod sig. De meningsmålinger, B.T. har lavet, har klart vist, at befolkningen er imod ECCOs beslutning om at blive i Rusland, og at de kunne pryde sig med en kongekrone.«

»Det er den helt rigtige beslutning, at Kongehuset dropper ECCO, og at de lytter til befolkningen.«

Jacob Heinel Jensen tror dog ikke, at det har været en let beslutning, da Kongehuset har meget tætte bånd til ECCO.

Et eksempel på dette sås i 1995. Da prins Joachim giftede sig med Alexandra Manley, oprettede ECCOs grundlægger, Karl Toosbuy, en folkegave, der gjorde, at parret kunne sætte slottet Schackenborg i stand. 13 millioner kroner blev indsamlet til den royale restaurering.

»Det bliver interessant at se, om det her også får konsekvenser for Kronprinsparrets netværk, og om de ligefrem kan finde på at revurdere, hvem de omgås med,« siger Jacob Heinel Jensen.

Selvom skandalen om kostskolen Herlufsholm har fyldt meget, og hvor Kronprinsparret i sidste ende valgte at trække deres børn fra skolen, er ECCO også en sag, der har forfulgt Kongehuset de seneste måneder.

Nu, hvor der er ryddet op i de to dårlige sager – og Kronprinsens virke i IOC ligeledes er ophørt – mener den royale korrespondent, at der bedre sent end aldrig er lavet en royal forårsrengøring.

B.T.s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen.
B.T.s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Jeg tror, at Kronprinsparret vil gå på sommerferie og håbe på, at når de kommer tilbage, så kan de få lov til fylde lidt mere med de dagsordener, de gerne vil sætte, frem for at det bliver ren krisehåndtering, for de har været ekstremt meget i defensiven det sidste halve år, og det er de absolut ikke vant til.«

»Så jeg tror, at de glæder sig til at snakke om nogle andre ting.«