Der har aldrig været en dag som 28. september 2022 i Kongehuset.

Minutter efter Dronningen udsendte en pressemeddelelse, hvor der stod, at hun tog prinse- og prinsessetitlerne fra prins Joachims børn, gik prins Joachim, prinsesse Marie og grevinde Alexandra til direkte modangreb.

»Vi er alle uforstående over for beslutningen. Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem,« sagde de samlet til B.T.

I det øjeblik stod det klart, at Kongehuset var i en historisk krise, der udspillede sig lige i hjertet af institutionen: i selve familien.

Den 1. januar mister prins Joachims børn deres titler som prinser og prinsesse. I stedet bliver prins Nikolai, prins Felix og prins Henrik grever af Monpezat, mens Athena bliver komtesse af Monpezat.
Den 1. januar mister prins Joachims børn deres titler som prinser og prinsesse. I stedet bliver prins Nikolai, prins Felix og prins Henrik grever af Monpezat, mens Athena bliver komtesse af Monpezat. Foto: Philip Davali
Vis mere

Det stod også klart, at prins Joachim og prinsesse Marie havde stødt panden mod muren og nu udtalte sig kritisk om Dronningens udsædvanlige beslutning.

»Jeg fik fem dages varsel på det her. Til at fortælle mine børn, at til nytår bliver deres identitet taget fra dem. Jeg er meget, meget ked af det over at se dem kede og uforstående over for det, der sker hen over hovedet på dem,« sagde han dagen efter til B.T.

Prins Joachim kunne ikke forstå, at Dronningen mente, at beslutningen var god for børnebørnene.

»Jeg kan sige, at mine børn er kede af det. Mine børn ved ikke, hvilket ben de skal stå på. Hvad de skal tro. Hvorfor skal deres identitet fjernes? Hvorfor skal de straffes på den måde?« sagde prins Joachim.

Krisen om titlerne splittede den kongelige familie.
Krisen om titlerne splittede den kongelige familie. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Kongehusets kommunikationchef, Lene Balleby, gik straks til modangreb.

»Som Dronningen udtalte i går, så har beslutningen været længe undervejs. Vi forstår godt, at der er mange følelser på spil i øjeblikket, men vi håber, at Dronningens ønske om at fremtidssikre Kongehuset vil blive respekteret,« sagde hun til B.T.

Lynhurtigt stod det klart, at kommunikationen i Kongehuset var brudt fuldstændigt sammen, og krisen udviklede sig time for time.

Dronning Margrethe blev pludselig mødt af kritiske spørgsmål overalt – og det gjorde andre medlemmer af Kongehuset også.

Kronprinsessen blev kort efter sendt i byen for at glatte ud.

»Forandring kan være umådelig svært, og det kan gøre rigtig ondt. Det tror jeg også, de fleste har prøvet,« sagde kronprinsesse Mary til B.T.

Ved Dronningens jubillæum i september var familien samlet. Tre uger senere udbrød krisen.
Ved Dronningens jubillæum i september var familien samlet. Tre uger senere udbrød krisen. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Samtidig gjorde hun det klart, at hun stod på Dronningens side, og sagde, at Kongehuset også vil kigge på kronprinsparrets børns titler i fremtiden.

»Men det er ikke ensbetydende med, at beslutningen ikke er den rigtige. Vi kommer også til at se på vores børns titler, når den tid kommer,« sagde hun.

Men ordene hjalp ikke prinseparret i Paris. Tværtimod.

Dagen efter rejste B.T. til Paris og mødte prins Joachim og prinsesse Marie. Her tog parret for alvor fløjlshandskerne af.

Den præcise ordveksling lød således:

Har I talt med kronprinsparret?

»Nej,« sagde prinsesse Marie.

»Nej, desværre,« sagde prins Joachim.

Hvordan er jeres forhold?

»Som det er,« sagde prinsesse Marie.

»Som det nu kan være,« tilføjede prins Joachim.

Altså, det er kompliceret?

»Det er kompliceret, nemlig. Det er det,« sagde prinsesse Marie.

Har Dronningen forsøgt at tale med jer?

»Desværre ikke,« sagde prins Joachim og tilføjede:

»Det er også familie. Eller hvad vi nu vil kalde det.«

Prins Joachim brød sammen under B.T.s interview, fordi en fransk kvinde henvendte sig og sagde, at hans børn altid vil være prinser og prinsesse i hendes optik.
Prins Joachim brød sammen under B.T.s interview, fordi en fransk kvinde henvendte sig og sagde, at hans børn altid vil være prinser og prinsesse i hendes optik. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Prinseparret sagde også, at prinsesse Athena allerede blev mobbet i skolen, fordi de andre elever var bekendt med, at hun ikke længere skal være prinsesse.

»Athena bliver mobbet i skolen. De kommer og siger: 'Er det dig, der ikke længere er en prinsesse?',« sagde prinsesse Marie og tilføjede:

»Jeg synes, jeg er nødt til at forsvare vores børn nu. Vi synes, at der er to alvorlige ting i denne her sag. Den første er at fratage et navn fra et barn. Vores børn. Det handler om deres navn, det handler slet ikke om titler. Athena og Henrik af Danmark. Det er deres navne.«

Hun mente, at deres børn blev offentligt udstillet med kort varsel, og at hun og Joachim ikke havde haft tid til at forberede dem på den store ændring.

»Vi ønskede, at vi havde haft tid til det. Det synes jeg er urimeligt. Den her sag handler om børns vilkår. Det handler ikke så meget om andet. Det er mærkeligt lige pludselig at tænke, at man kan tage et navn fra et barn. Børn tænker jo ikke, som vi gør. De har svært ved at forstå det,« sagde prinsesse Marie til B.T.

Dronningens beslutning rystede prins Joachim, prinsesse Marie og grevinde Alexandra.
Dronningens beslutning rystede prins Joachim, prinsesse Marie og grevinde Alexandra. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Med disse ord sendte prinsesse Marie også en indirekte stikpille til kronprinsesse Mary, der jo netop har mobning og børns vilkår som sine mærkesager.

I slutningen af november mødte B.T. atter prinsen og prinsessen i Paris.

»Der er meget, der skal arbejdes med. Kommunikation var det, der manglede. Nu har vi mødtes, og vi er på rette spor.« sagde prins Joachim.

Prinsesse Marie rettede endnu en gang kritik af familiens kommunikationsevner.

»Vi er enige om i familien, at der skal være bedre kommunikation i fremtiden,« sagde hun.

B.T. mødte prinseparret i Paris i en park i Paris.
B.T. mødte prinseparret i Paris i en park i Paris. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Krisen om titlerne er stadig et åbent sår i Kongehuset, der på ingen måde er helet. Også selvom den kongelige familie atter var samlet til den sidste del af Dronningens regeringsjubilæum.

Det stod klart, da grevinde Alexandras presserådgiver, Helle von Wildenrath Løvgreen, i december sagde i en liveudgave af B.T.s podcast, Kongehuset bag kulissen, at Dronningen stadig ikke har kontaktet hverken prins Nikolai eller prins Felix.

»Nej. Ingen har talt med nogen af dem. Heller ikke resten af familien. Så skal det være den sidste time, for jeg spurgte dem lige inden, jeg tog herhen,« sagde hun.

Så de har været igennem en krise i Kongehuset siden 28. september, og på intet tidspunkt har Dronningen løftet røret og ringet til Nikolai eller Felix?

»Nej,« lød det kontante svar.

Krisen om titlerne står i dag som et stykke dansk kongehushistorie – hvor det sidste punktum formentlig ikke er sat endnu.

Når 2022 bliver til 2023, er kongeriget Danmark tre prinser og én prinsesse fattigere.