H.K.H prins Henrik, Le château de Caïx.
H.K.H prins Henrik, Le château de Caïx. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det er nu snart et år siden, at dronning Margrethe i sin nytårstale fik alle medier i ’breaking news’, da hun meddelte, at prins Henrik ville gå på pension.

Folket var overrasket, det samme var kongehuseksperter og politikere. Mennesker i det samfundslag sidder normalt på posten, til de ikke er her mere, men prins Henrik er som bekendt som ingen anden. Heldigvis, fristes man til at mene.

Prinsen er afholdt af mange danskere. Han har et hyggeligt gemyt, han er sig selv, det kan vi danskere godt lide.

Helt fortrolig med det danske sprog er han aldrig blevet, ej heller den danske kultur. For eksempel forstår han stadig ikke, hvorfor han aldrig kunne blive konge, eller måske det snarere handler om, at han ikke VIL forstå det.

Det har bidraget til stor morskab blandt republikanere her til lands, det har også skabt undren blandt faste støtter af kongehuset. En undren over, at han ikke bare har accepteret de vilkår, han hele tiden har været vidende om.

Men det kan have sin charme at trodse traditioner og normer, og måske det ligefrem er sundt for os danskere, at vi bliver udfordret, også af kongehuset.

Her et år efter Dronningens nytårstale kan vi da også konstatere, at helt gået på pension er prins Henrik nu ikke. Han er stadig aktiv og deltager i arrangementer. Det er dejligt at se, men danner samtidig grundlag for spekulationer, for det er svært at forstå, hvorfor han ikke deltager i arrangementer med Dronningen og familien.

Folket taler om det, svaret er der ikke.

Kongehusets medlemmer har ret til et privatliv, vel har de så. Måske vi over tid vænner os til konstruktionen, som vi har vænnet os til så meget andet, for danskerne som helhed VIL gerne kongehuset. De vil Dronningen og hendes familie, og mon ikke de fleste ser frem til Dronningens nytårstale igen i år. Breaking news eller ej.

lier

SMS

Hitter på Facebook