Bombehunde, sikkerhedsvagter og kropsscannere. Det er normal procedure, når man tager til fest hos de kongelige. I hvert fald som journalist.

Alligevel lykkedes det en - angiveligt psykisk syg - nordmand at snige sig ind til fejringen af nu kronprins Christians 18 års fødselsdag. Men hvordan kunne det overhovedet ske? Her kan du få et indblik i sikkerheden ved de kongelige festligheder.

At tage til fest med de kongelige er bestemt ikke noget, man normalt lige kan mase sig ind til.

Som kongehusreporter på B.T. har jeg været til flere af den slags arrangementer, og alene planlægningen til dem kræver flere ugers tilløb.

Her ses den kø, som journalisterne stod i for at komme ind til kronprins Christians 18 års fødselsdag.
Her ses den kø, som journalisterne stod i for at komme ind til kronprins Christians 18 års fødselsdag. Foto: Silla Bakalus
Vis mere

Før festen
Kongehuset skal vide, hvilke journalister og fotografer, der kommer, og hvor mange hvert medie sender. Derefter bliver man akkrediteret til de forskellige pressepools.

Inden akkrediteringen er i hus bliver journalisterne ved nogle af arrangementerne også forhåndstjekket af Politiets Efterretningstjeneste (PET) ved et såkaldt baggrundstjek.

Og alene her skulle man mene, at det burde være umuligt for en person at melde sig til på falske vilkår.

Vi ved ikke, om den psykisk syge mand rent faktisk er blevet akkrediteret, da Kongehuset ikke ønsker at besvare spørgsmål om hændelsen.

B.T.s journalist og fotograd ved prins Christians fødselsdag,
B.T.s journalist og fotograd ved prins Christians fødselsdag, Foto: Silla Bakalus
Vis mere

Men vi ved, at en journalist fra Euroman har mødt den pågældende mand inde ved presseområdet lige inden for dørene på Christiansborg, hvor manden udgav sig for at være journalist fra modemediet Vogue Scandinavia.

»Jeg tænkte med det samme over, at han virkede helt 'off'. Han havde et stort skilt på, hvor der stod Vogue Scandinavia, men der var ingen andre, der havde et skilt på. Han forklarede, at han var der for at tage 'streetstyle'-billeder,« har journalisten Mia Skovby fortalt til B.T.

Ved indgangen til festen
Når dagen for festen oprinder, er det med at komme af sted i god tid.

Ofte er der mødetid flere timer før en fest, da man skal igennem et omfattende sikkerhedstjek.

Pressen stod i højre side af billedet., men gæsterne gik i venstre side.
Pressen stod i højre side af billedet., men gæsterne gik i venstre side. Foto: Silla Bakalus
Vis mere

Ved prins Christian fødselsdag skulle pressen møde ind to timer, før arrangementet begyndte. De mest ihærdige pressefolk og især fotografer stiller sig ofte i kø flere timer før mødetiden.

På Christiansborg 15. oktober var der en lang kø af pressefolk, der stod og ventede og ventede.

For overhovedet at kunne komme ind gennem lågerne, skulle man oplyse sit navn og medie til Kongehusets personale, der tjekkede, at man var akkrediteret.

Og her skulle man jo igen mene, at der ville være en stopklods for en indbudt gæst.

Dernæst skulle man igennem en større politikontrol, hvor tasker og jakkelommer blev gennemset, mens bombehunde sikrede, at ingen tog sprængstoffer eller andre farlige ting med ind på slottet.

Man blev også scannet med en kropsscanner.

Den mystiske mand ses (sløret) bag Billed Bladets journalister.
Den mystiske mand ses (sløret) bag Billed Bladets journalister. Foto: Dagbladet
Vis mere

Inde på slottet
Efter bombehunde og kropsvisitering blev journaliststanden ført op til Drabantsalen på Christiansborg, som er den sal, hvor gæsterne ankommer.

Pressen stod i en stor pressepool, hvor der med afspærringer var markeret, hvor langt pressefolkene kunne gå frem mod gæsterne. Her var kongehusets personale samt sikkerhedsfolk også til stede.

Vi ved fra et billede af den pågældende nordmand, som man kan se i baggrunden af Billed Bladets videooptagelse, står lidt i baggrunden ved vinduerne og altså ikke lige der, hvor for eksempel B.T. stod i pressepoolen.

Hvordan det er lykkedes nordmanden at komme ind i pressepoolen, er endnu ikke kommet frem, men hændelsen har vakt opsigt. 

B.T. har forsøgt at få en kommentar fra Kongehuset, der ikke ønsker at svare, men henviser til PET.

PET oplyser følgende:

»PET har et tæt og godt samarbejde med Kongehuset om sikkerhed og personbeskyttelse, men PET kommenterer ikke på, hvordan konkrete sikkerhedsopgaver varetages. Vi kan dog oplyse, at det pågældende arrangement efter PET’s opfattelse blev afviklet i trygge og sikre rammer.«

Høre mere om Kongehuset i B.T.s royale podcast 'Kongehuset bag kulissen', hvor du i dette afsnit blandt andet kan høre, hvorfor statsministeren pludselig er blevet så vild med kongehuset.