Lyt til artiklen

Briterne falder i disse dage i svime over deres elskede dronning Elizabeth, der fejrer imponerende 70 år på tronen.

Men foran Buckingham Palace spøger de udstødte royale også. Prins Harry, hertuginde Meghan og prins Andrew. Og de skal holde sig væk, mener de fleste.

B.T. har talt med royale superfans, der lige nu camperer foran Buckingham Palace for at være med på første parket, når dronningen bliver fejret torsdag ved en storslået militærparade, der går under navnet 'Trooping the Colour'.

Mange af de fremmødte har telte med og sidder og snakker eller tager en lur i det lune London-vejr. Der er union jack-flag, portrætter af dronning Elizabeth og sand folkefest i hele gaden.

Hverken prins Harry, hertuginde Meghan eller prins Andrew er populære her.
Hverken prins Harry, hertuginde Meghan eller prins Andrew er populære her. Foto: Heinel
Vis mere

Stemningen er klar: Det er kun deres dronning, de er her for at fejre. Da B.T. spørger nogle af fremmødte, hvad de tænker om, at prins Harry og hertuginde Meghan kommer, falder svaret prompte.

»Nej. Ikke interesseret,« siger Lucy Wady og afviser blankt at tale mere om de eksil-kongelige fra Californien.

Hendes veninde tilføjer:

»Vi kan bedst lide vores kongelige, når de er briter!«

»Vi elsker vores dronning, og vi ville sige tak for alle dine års dedikation til service. Pligt,« siger Wady.

Det er kun fredag, prins Harry er med til fejringen af dronning Elizabeth. Torsdag er han persona non grata.
Det er kun fredag, prins Harry er med til fejringen af dronning Elizabeth. Torsdag er han persona non grata. Foto: POOL
Vis mere

Men hvad så med prins Andrew, der også er blevet fyret som arbejdende medlem af den kongelige familie, efter en sag om overgreb ramte ham sidste år?

Prinsen indgik forlig med kvinden Virginia Guiffre, der siger, han forgreb sig på hende, da hun var blot 17 år gammel. Det var dengang, prins Andrew var gode venner med den nu afdøde pædofilidømte Jeffrey Epstein.

»Nej, ikke interesseret. Frygteligt,« siger Lucy Wady.

Prins Harry og Hertuginde Meghan er – som prins Andrew – ikke med under paraden torsdag. Men de er alle tre med fredag, når der er jubilæumsgudstjeneste i St. Paul's Cathedral.

B.T. har mødt royale superfans, der overnatter foran Buckinham Palace.
B.T. har mødt royale superfans, der overnatter foran Buckinham Palace. Foto: Heinel
Vis mere

Men hvis det står til den passionerede royalist Helen Grazinara er der faktisk ikke nogen grund til, at prins Harry og hertuginde Meghan viser sig i Storbritannien.

»Nævn ikke hans navn. Det handler om vores dronning. Ikke om amerikanere,« siger hun.

»Prins Charles, prins William, prinsesse Anne. De er der, fordi de er 'arbejdende medlemmer' af den kongelige familie. Ikke fordi de vil tjene penge på Netflix eller sådan noget. Der skal ikke sælges bøger. De er her på grund af deres pligt og service,« forklarer hun.

Hun har en klar forestilling om, hvordan fejringen skal være. Hun synes kun, det er godt, at det kun er de medlemmer af kongehuset, der arbejder, der må komme til begivenhederne.

Der er masser af britisk patriotisme foran Buckingham Palace.
Der er masser af britisk patriotisme foran Buckingham Palace. Foto: PHIL NOBLE
Vis mere

»Dette er et jubilæum for Storbritannien og Commonwealth-landenes monark. Det er ikke en familiebegivenhed. Det har intet at gøre med dronningen og familien. Så derfor skal familien ikke rigtig komme og sige: 'Åh, jeg er hendes barnebarn'... Nej. Dette handler om vores monark,« siger Helen Grazinara.

Hun har kun roser til dronning Elizabeth.

»Det er nemmere at sige, hvad der ikke er godt ved hende. Hun er en mor, statsoverhoved og en inspiration for alle. Ægte kærlighed er »vi« og ikke »jeg«. Hun har vist os, at hun er her for os. Ikke for sig selv. Ikke som nogle af hendes børnebørn,« tilføjer hun.

SE VIDEOEN MED DE BRITISKE SUPER-ROYALISTER ØVERST

B.T. er med i London resten af ugen til fejringen af dronning Elizabeths 70 år på tronen.