Lyt til artiklen

Mens millioner af briter væltede ind i hovedstaden London, blev adskillige anholdt under dronningens 70-års jubilæum ved Buckingham Palace.

Anholdelserne skete umiddelbart før den storladne 'Trooping the Colour'-parade, hvor det britiske militær flekser sine muskler over for hele nationen – og i særdeleshed over for deres øverstbefalende, dronning Elizabeth.

Scenen, hvor demonstranterne hoppede over hegnet, udspillede sig på direkte tv. Det var ifølge avisen The Independent organisationen Animal Rebellion, der stod bag.

De kæmper for øget fokus på plantebaseret kost. De mener, at det britiske kongehus straks skal omlægge kosten, så den er 100 procent plantebaseret. De anholdte blev lagt i håndjern på gaden og ekskorteret væk.

Britisk politi fjerner uromagerne fra fejringen.
Britisk politi fjerner uromagerne fra fejringen. Foto: BEN STANSALL
Vis mere

Men uroen syntes ikke at påvirke de mange briter, der ville helt tæt på Buckingham Palace for at fejre deres dronnings vilde bedrift. De lod sig på ingen måde skræmme af menneskemængderne og tumulten.

»Dronningen er så populær i hele landet. Det kan man se på mængden. Vi vidste, det ville blive en stor begivenhed, men man kan se, hvor glade folk er,« sagde en af de fremmødte til B.T.

»Vi er ikke skræmt over menneskemængderne. Det er dejligt at se så mange, der er kommet ud,« tilføjede en kvinde.

Det var en sand folkefest i Storbritannien uden sidestykke.

Dronning Elizabeths barnebarn, prins Louis, holder sig for ørene under militærparaden for Dronningen.
Dronning Elizabeths barnebarn, prins Louis, holder sig for ørene under militærparaden for Dronningen. Foto: DANIEL LEAL
Vis mere

Aldrig før har en monark siddet 70 år på tronen, og det vil nærmest også være urealistisk, at det sker igen. Dronningens lange regeringstid skyldes, at hendes far, kong George, døde i en tidlig alder. Han var blot 56 år gammel. Det, kombineret med dronningens 96 år, har gjort det næmest umulige muligt. At have platinjubilæum.

Men i kulissen ulmede problemerne også. Prins Harry og hertuginde Meghan ankom nemlig onsdag med et privatfly fra Santa Barbara for at deltage i dele af begivenhederne.

Ifølge den britiske avis The Sun havde dronningen sendt en bil ud for at hente dem i luffthavnen. En fin gestus, der i de britiske medier blev betragtet som en håndrækning til hertugparret, der i 2020 forlod det britiske kongehus under stort drama.

De var dog ikke med på balkonen, da dronningen viste sig med familien. Forklaringen var, at det kun var 'arbejdende kongelige', der kunne deltage.

I 2018 var alt fryd og gammen mellem dronningen og prins Harry og hertuginde Meghan. Det var inden, de smed Megxit-bomben og flyttede til Californien.
I 2018 var alt fryd og gammen mellem dronningen og prins Harry og hertuginde Meghan. Det var inden, de smed Megxit-bomben og flyttede til Californien. Foto: POOL New
Vis mere

Men prins Harry og hertuginde Meghan betragtede dog begivenhederne fra Major Generals Office.

Prins Andrew blev ikke tilbudt noget lignende og fik ikke lov til at deltage i festlighederne. Han er dog med fredag, hvor en særgudstjeneste bliver afholdt for dronningen i St. Paul's Cathedral. Det er den eneste begivenhed, han er velkommen til under jubilæet.

Under 'Trooping the Colour'-paraden var det første gang, at prins William og hertuginde Kates tre børn, prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis, deltog i 'Trooping the Colour'-paraden.

De tre royale rollinger sad i kareten med deres mor, hertuginde Kate, og hertuginde Camilla.

Prins William og hertuginde Kates tre royale rollinger, prins George, prins Louis og prinsesse Charlotte. De var med i kareten for første gang.
Prins William og hertuginde Kates tre royale rollinger, prins George, prins Louis og prinsesse Charlotte. De var med i kareten for første gang. Foto: CHRIS JACKSON
Vis mere


Da publikum begyndte at juble, vinkede prins Louis begejstret til dem – indtil prinsesse Charlotte kærligt lagde en hånd på hans arm, som han herefter lagde tilbage i skødet.

Festlighederne fortsætter fredag, og B.T. er til stede i London under hele jubilæet.