Sådan så det ud sidste gang, da prins Henrik i februar - få dage efter terrorangrebet i København -  åbnede for konge-snakken.

Prins Henrik vil gerne have titel kongegemal, har han forklaret igen og igen. Hans bror og en fransk journalist giver deres bud på, hvorfor titlen er så vigtig for den 81-årige Prinsgemal.

Så skete det igen. I et interview i den franske avis Le Figaro beklager prins Henrik sig nok en gang over, at han kun har fået titlen prins, når nu en konges hustru automatisk bliver dronning.

Den kendte franske tv-vært og journalist Stephane Bern har besøgt Prinsgemalen på Regentparrets vinslot i Cayx, og spørger ham blandt andet, om prins Henrik fortsat er plaget af ’den vanskelige situtation’ omkring hans titel.

»Hvorfor kun være prins og Hans Højhed, men ikke Hans Majestæt? Jeg har selv besluttet at kalde mig Prinsgemal for at finde en plads i det danske samfund lige såvel som et formål og en position i mit virke som prins. Det gør mig vred, at jeg bliver udsat for diskrimination. Danmark, der ellers er kendt for at være en ivrig forsvarer af ligestilling mellem kønnene, er åbenbart villige til at betragte ægtemænd som mindre værd end deres koner,« lyder de hårde ord fra prins Henrik.

Her ses prins Henrik til Folketingets åbning tirsdag den 6. oktober 2015 sammen med dronning Margrethe og parrets sønner og svigerdøtre.
Her ses prins Henrik til Folketingets åbning tirsdag den 6. oktober 2015 sammen med dronning Margrethe og parrets sønner og svigerdøtre. Foto: Sophia Juliane Lydolph
Vis mere

I artiklen understreger han, at han ikke er alene om at mene, at han burde have titel af konge:

»General De Gaulle (fransk præsident fra 1959 til 1969, red.) lykønskede mig i anledning af mit bryllup og sagde til mig: ’De er den første franskmaend siden Bernadotte til at bestige en skandinavisk trone og blive kongegemal af Danmark’. For ham var det også indlysende, at jeg burde være kongegemal og ikke prinsgemal,« forklarer han.

Men hvorfor bliver han ved? En ny titel ville kræve, at et flertal i Folketinget stemte for ændringen, og der er ikke meget, der tyder på, at det nogensinde kommer til at ske. Alligevel fortsætter prins Henrik sit korstog.

Hans bror Etienne de Monpezat bekræfter over for BT, at titlen er noget, der ligger hans storebror meget på sinde:

»Det er ikke første gang, at han har udtryk sig omkring dette emne, som han har virket besat af gennem længere tid,« fortæller han.

Etienne de Monpezat ønsker ikke selv at oplyse, hvad han selv mener om storebrorens titeljagt.

Også den herboende franske journalist Slim Allagui har haft lejlighed til at diskutere det prekære emne med Prinsgemalen og har et klart bud på, hvorfor han bliver ved med at tage det op til diskussion:

»Jeg tror, det piner ham, og han føler, at han bliver diskrimineret op uretfærdigt behandlet. Det har han også tidligere sagt til mig personligt. Han ville gerne kaldes for kongegemal. Han forstår ikke at i et land, hvor man praler af lighed mellem kønnene, så bliver mændene mindre værd mellem kønnene,« forklarer Slim Allagui.

Det overrasker ham derfor heller ikke, at det er blevet en principsag for den franskfødte prins:

»Franskmændene er et stolt folkefærd, og han føler, at han er blevet trådt over tæerne ved ikke at blive betragtet som en ligeværdig partner. Han bliver ved med at pointere det, hver gang han bliver spurgt – også selvom det ikke kommer til at lykkes,« vurderer Slim Allagui.