Virksomheder overøser de kongelige med tøj, både og biler. Men gavegiverne risikerer at blive straffet for bestikkelse, siger ekspert.

Modeugen lokkede i går kronprinsesse Mary til Bella Center for at se på tøj, sko og tasker. Og selv et kortvarigt kig og et hurtigt nik fra Kronprinsessen får firmaerne til at sende gaver til den kongelige familie. Men gavegiverne risikerer at blive straffet for bestikkelse, siger ekspert.

Kongehuset er i ugens løb blevet kritiseret for at modtage dyre gaver fra danske virksomheder. Nu viser det sig, at de glade gavegivere overtræder loven om bestikkelse og kan straffes med fængsel i op til tre år.

- De, der giver de kongelige gaver, er omfattet af bestikkelsesparagraffen. Stiller nogen et fly eller et hus til rådighed, så er det også at betragte som en gave, siger professor i forvaltningsret Claus Haagen Jensen.

Ifølge straffelovens §122 er det forbudt at give gaver eller andre fordele til personer i såkaldt 'offentlig tjeneste'. Og det er de kongelige, vurderer han.

Omfattet af bestikkelsesparagraffen

Som modtagere er kongehusets medlemmer omfattet af bestikkelsesparagraf 144, men fordi de kongelige ifølge grundloven nyder immunitet, kan de ikke retsforfølges.

- Der er grænser for, hvad de kongelige kan indlade sig på og tage imod. Lovene gælder også for de kongelige, selv om man ikke kan trække dem i byretten, siger Claus Haagen Jensen.

I Sverige har tre privatpersoner netop meldt landets kronprinsessepar til politiet, efter at det er kommet frem, at en stenrig forretningsmand har lånt parret fly og båd under deres bryllupsrejse i juli.

Men også Mary og Frederik fik under deres bryllupsrejse stillet et gods til rådighed i Kenya af den danske forretningmand Jan Bonde Nielsen.

Modedesignere jubler

Under ugens modemesse jubler de designere, der i går fik besøg af Mary. Og fire ud af de fem bekræfter, at de har tænkt sig at sende Kronprinsessen tøj efterfølgende.

- Hun udviste stor interesse for en af vores skindjakker. Vi sender helt sikkert noget til hende - det er jo god reklame. Vi har tidligere sendt til Alexandra og kunne konstatere, at hun havde det på under sit første interview på DR, siger designer Kirsten Stavnsholt fra firmaet Carla Du Nord.

Ifølge en førende ekspert på området er det at betragte som bestikkelse. Hvad siger du til det?

- Vi har af kongehuset fået at vide, at vi gerne må sende gaver - så det gør vi, siger designeren.

Kongehusets informationschef, Lene Balleby, har kun følgende kommentar til bestikkelses-spørgsmålet:

- Vi har et helt overordnet princip om, at firmaer eller privatpersoner, der giver gaver, ikke bruger de kongelige eller kongehuset i markedsføringen. Det princip er ikke ændret, siger Lene