Lyt til artiklen

»Han har introduceret Royal Run, og selvfølgelig løber han hurtigt. Han har jo fire børn.«

Sådan lød Birgitte Hjort Sørensens ord, da hun introducerede kronprins Frederik på scenen i Grote Kirk i midten af Haag i Holland. Her var Danmarks ambassadør Jarl Frijs-Madsen vært for en storslået middag med Kronprinsparret og det nederlandske kongepar Willem-Alexander og dronning Maxima, mandag aften.

Men i kulissen gemte 'Borgen'-stjernen, Birgitte Hjort Sørensen sig for at være aftenens vært. DRs serie om Christiansborg er nemlig også et hit i Holland, og hernede er hun også et velkendt navn.

»Tak for den introduktion. Sådan er jeg aldrig blevet introduceret. Jeg tror, jeg vil tage det med videre,« sagde Kronprinsen grinende fra scenen.

Kronprinsparret deltager i erhvervsfremstød i Holland mandag d. 20. juni 2022. Gallamiddag. Kronprins Frederik og Dronning Maxima.
Kronprinsparret deltager i erhvervsfremstød i Holland mandag d. 20. juni 2022. Gallamiddag. Kronprins Frederik og Dronning Maxima. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Aftenens galla var afslutningen på den første dag under Kronprinsparrets erhvervsfremstød i Nederlandene, hvor de sætter fokus på den grønne omstilling og digital sundhed. Nederlandene, der er den officielle betegnelse for Holland, udgør den syvende største eksport for Danmark og er derfor en vigtig partner.

»Lad os fejre båndene mellem vores to lande, som er blevet tættere. Disse bånd gælder også familierelationer, der går mange år tilbage. Vi er glade for at kunne besøge den nederlandske kongefamilie. Vi havde besøg af kongeparret i Danmark tilbage i 2015, og vi er glade for den måde, vi er blevet modtaget på i dag,« sagde Kronprinsen.

Han fortalte videre om samarbejde og investeringer mellem Danmark og Holland.

»Et af landene er alene er bygget på vand, og det andet er omgivet af vand. Gennem århundreder har vi formået at vende udfordringer til muligheder. Dette er vigtigt i en tid, hvor verden er blevet mere usikker og ustabil,« sagde Kronprinsen og mindede om krigen i Ukraine og klimakrisen.

Kronprinsparret deltager i erhvervsfremstød i Holland mandag d. 20. juni 2022. Gallamiddag. Skuespiller Birgitte Hjort Sørensen byder velkommen.
Kronprinsparret deltager i erhvervsfremstød i Holland mandag d. 20. juni 2022. Gallamiddag. Skuespiller Birgitte Hjort Sørensen byder velkommen. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

»Uro og demokratiske ændringer er vigtige, og der skal handles,« lød det fra Danmarks kommende statsoverhoved.

Tidligere var Kronprinsparret til en erhvervskonference i Babylon Conference Center i Haag. Men skandalen om Herlufsholm kom til at præge besøget.

Kronprinsparret måtte således lave et pressemøde, hvor de blev bedt om at svare på spørgsmål om, hvorfor de kongelige børn, prins Christian og prinsesse Isabella kan gå på den kriseramte skole i Næstved.

B.T. og andre medier, herunder DR, TV 2 og Billed-Bladet, var med til pressemødet, der udelukkende kom til at handle om vold, overgreb og mobning på Herlufsholm.

Kronprinsessen med kong Willem-Alexander.
Kronprinsessen med kong Willem-Alexander. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Det efterlod ikke tid til andre spørgsmål om besøget.

Senere på dagen besøgte Kronprinsparret Fredspaladset, der er hovedsæde for Den Internationale Domstol, Haag-akademiet for international ret, Den Faste Voldgiftsret samt Fredspaladsets bibliotek. Fredspaladset huser ofte konferencer om folkeret og internationale relationer.

I haven midt i paladset står det neogotiske springvand, der dateres helt tilbage til 1600-tallet, og det fik Kronprinsparret også lov til at kigge på.

Tirsdag fortsætter erhvervsfremstødet i Holland, og B.T. er med hele dagen.

Kronprinsparret deltager i erhvervsfremstød i Holland mandag d. 20. juni 2022. Kronprinsesparret besøger Fredspaladset i Haag.
Kronprinsparret deltager i erhvervsfremstød i Holland mandag d. 20. juni 2022. Kronprinsesparret besøger Fredspaladset i Haag. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere