I juletalen opfordrede den belgiske konge til, at »i de vanskelige tider, vi lever i, bør vi være på vagt og se igennem populisternes argumenter«.
I juletalen opfordrede den belgiske konge til, at »i de vanskelige tider, vi lever i, bør vi være på vagt og se igennem populisternes argumenter«. Foto: Reuters

Den belgiske Kong Albert II har modtaget skarp kritik, efter at han i sin juletale drog paralleller til fascismen i 1930erne i en advarsel om faren ved at søge syndebukke for de aktuelle økonomiske vanskeligheder. Det skriver BBC News.

Den flamske separatistleder Bart de Wever antager, at bemærkningerne er rettet mod ham og udtaler, at Kong Albert II i sin tale er gået over grænsen i sin rolle som konge.

I juletalen opfordrede den belgiske konge til, at »i de vanskelige tider, vi lever i, bør vi være på vagt og se igennem populisternes argumenter«.

Med populister, forklarede Kong Albert II ifølge BBC News, at han talte om de personer, der »forsøger at finde syndebukke for krisen, hvad enten de er udlændinge eller landsmænd fra andre dele af landet«.

Sådan en tankegang fandtes i Belgien såvel som i de fleste andre europæiske lande under krisen i 1930erne.

- Og populisternes reaktion fra dengang må aldrig blive glemt, sagde Kong Albert II i sin tale.

Udtalelserne fik Bart de Wever til at kritisere kongen i flere medier og ifølge BBC News at udtrykke sin tvivl over for monarkens rolle som den »konstitutionelle dommer«.

Den flamske separatistleder angreb ligeledes Belgiens fransktalende premierminister Elio Di Rupo for at »gemme sig bag tronen«.

Kritikken fra Bart de Wever blev fulgt op af en række kommentarer fra politiske eksperter og kommentatorer, der ifølge BBC News vurderede, at talen på TV havde grebet ind i den politiske debat.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.