Tiden er inde til, at Barbados kommer videre. Lægger fortiden bag sig og siger farvel til dronning Elizabeth.

Det mener østaten i hvert fald selv, og den planlægger således at løsrive sig fra den britiske dronning i en nær fremtid. Det skriver blandt andre Reuters.

Sagen er nemlig, at selvom der er over 6500 kilometer mellem Barbados og Buckingham Palace, er det dronning Elizabeth, der er statsoverhoved på stedet.

Ikke, at hun udøver nogen bestemmeret på øen, men rent formelt er hun altså statens øverste leder. Dette er et levn fra kolonitiden, hvor Storbritannien jo som bekendt havde det største imperium i Europa.

Et imperium, hvis grundsten blev lagt i slutningen af det 16. århundrede, og som i 1922 omfattede 458 millioner mennesker – en tredjedel af jordens befolkning!

Efter Anden Verdenskrig gik briternes herredømme i opløsning, hvilket for alvor kom til udtryk, da Indien to år efter krigen fik sin selvstændighed.

Det samme gjorde Barbados i 1966, men man beholdt de formelle forbindelser til Storbritannien, og dronning Elizabeth har, siden hun blev kronet i 1953, været statens overhoved.

Men det skal være slut nu. Eller lige om lidt.

Når Barbados næste år til november fejrer 55-årets for deres selvstændighed, skal de sidste bånd til Storbritannien klippes, udtalte guvernør Sanda Mason onsdag på vegne af premierminister Mia Mottley.

»Det er blevet tid til fuldstændig at lægge vores kolonifortid bag os,« sagde hun og uddybede, at den caribiske ø nu vil være en republik.

»Barbados befolkning ønsker en landsmand som statsoverhoved. Dette er den ultimative erklæring om, at vi har tillid til, hvem vi er, og hvad vi er i stand til at opnå.«

Planen er dog blevet mødt med skepsis fra dele af befolkningen. Det er nemlig ikke første gang, landets ledere har prædiket om fuld suverænitet.