Lyt til artiklen

Det kan godt være, at den britiske prins Andrew har fået lagt låg på én retssag. Men nu er han blandet ind i en ny og temmelig skandaløs en af slagsen.

En stenrig tyrkisk kvinde har sagsøgt en svindler, som hun påstår har stjålet penge fra hende og overført til både prins Andrew og hans ekskone, Sarah Ferguson.

Sagen var fredag for den britiske landsret, hvor der kom yderst opsigtsvækkende detaljer frem.

Prins Andrew er ikke selv anklaget i sagen, men både han og hans ekskone, Sarah Ferguson, er blevet involveret, da pengene er blevet overført til dem, skriver Daily Mail og Evening Standard.

Prins Andrew og Sarah Ferguson er blevet indvolveret i en mærkelig retssag.
Prins Andrew og Sarah Ferguson er blevet indvolveret i en mærkelig retssag. Foto: Toby Melville
Vis mere

Den kvindelige sagsøger Nebehat Isbilen påstår, at mere end en million pund (over 8,8 millioner kroner) af hendes penge er havnet på prinsens konto.

Ifølge Isbilen er det den tidligere Goldman Sachs-bankmand Selman Turk, der har snydt hende for i alt knap 40 millioner pund.

Selman Turk skulle hjælpe den tyrkiske kvinde, da hun skulle have sin formue på 600 millioner kroner ud af Tyrkiet, hvor kvindens mand angivelig bliver holdt som politisk fange.

Hun betalte derfor en såkaldt 'gave' til prins Andrew på 750.000 pund (6,6, millioner kroner, red.). Kvinden selv troede, at pengene var en betaling for hjælp med at få lavet et pas.

Sarah Ferguson.
Sarah Ferguson. Foto: SIMELA PANTZARTZI
Vis mere

Derudover betalte hun yderligere 350.000 pund til prins Andrew, mens prinsen ekskone, Sarah Ferguson, fik overført 225.000 pund.

Men i stedet for at hjælpe mangemillionæren tømte Selman Turk ifølge beskyldninger hendes konto. I hvert fald anklager hun ham for i alt at have snuppet omkring 40 millioner pund svarende til 354 millioner kroner.

Ifølge Daily Mail har prinsen siden tilbagebetalt de 750.000 pund uden dog at forklare, hvordan pengene havnede på hans konto til at begynde med.

Avisen afslører dog, at den er i besiddelse af oplysninger om, at prinsens tidligere privatsekretær har oplyst, at pengene angivelig var en gave til prins Andrews datter prinsesse Beatrice, da hun blev gift med Edoardo Mapelli Mozzi i 2020.

Prins Andrew er igen indblandet i en retssag.
Prins Andrew er igen indblandet i en retssag. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA
Vis mere

I retten kom det yderligere frem, at begge prinsens døtre også havde modtaget nogle af pengene.

Retssagen er endnu i sit tidlige stadig, men landsretten har taget sagen ret alvorligt og har blandt andet udsendt en international kendelse for at få frosset 40 millioner pund af Selman Turks værdier.

Selman Turk nægter sig skyldig i anklagerne, og dommeren medgav da også, at tallet på 40 millioner pund ikke nødvendigvis virker til at være retvisende.

»Hr. Turk har givet forklaringer for omkring to tredjedele af summerne, hvor de fleste af dem har været brugt på professionelle eller andre gebyrer eller gået tabt i dårlige investeringer,« udtalte dommer Halpern, der dog tilføjede, at der ikke var blevet givet nogen forklaringer på, hvor den sidste tredjedel var forsvundet hen.

Prins Andrew har ikke kommenteret sagen, men en talsperson for hans ekskone har udtalt til Daily Telegraph, at »hertuginden var helt uvidende om anklager, der er kommet frem mod hr. Turk«.

Det er dog ikke første gang, at Sarah Ferguson og prins Andrew er involveret i en mystisk sag om penge.

Tilbage i 2010 ramlede det tidligere par ind i en større skandale, da det kom frem, at Sarah Ferguson angivelig havde taget imod 500.000 pund i bestikkelse fra en forretningsmand, så han kunne møde prins Andrew, der dengang fungerede som Storbritanniens officielle handelsrepræsentant.