Mørket og stilheden lå som en tung dyne over Amalienborg, da 2020 blev til 2021.

Ingen nytårskur. Ingen mennesker. Ingen gæster. Intet var, som det plejede at være. De første tre måneder af året blev lange i Kongehuset.

Den eneste formildende omstændighed var, at Dronningen fik en vigtig gave af sundhedsmyndighederne. På årets første dag blev dronning Margrethe nemlig som en af de allerførste danskere vaccineret mod covid-19.

På det tidspunkt fyldte snakken om Pfizers nye vaccine alt i medierne, men Kongehuset gik stille med dørene, når det kom til regenten og vaccinen.

Dronning Margrethe har ikke vist sig offentligt for danskerne fra den 31. december 2020 til marts 2021, da Kongehuset deler disse billeder fra jagthytten i Trend.
Dronning Margrethe har ikke vist sig offentligt for danskerne fra den 31. december 2020 til marts 2021, da Kongehuset deler disse billeder fra jagthytten i Trend. Foto: Kongehuset
Vis mere

Det er ganske unormalt for Kongehuset offentligt at melde ud om noget så privat som Dronningens vaccinationsstatus, og hun fik faktisk på det tidspunkt en forlomme i forhold til andre danskere, der ventede på vaccinen.

Kongehuset endte dog med at bekræfte, at Dronningen blev vaccineret: Beslutningen blev formentlig truffet, fordi det også var vigtigt at vise befolkningen, at det var en god idé at lade sig vaccinere. Med andre ord: Hvis vores statsoverhoved kunne få den, kunne alle.

Vaccinen blev dog ikke nøglen til Dronningens frihed lige med det samme. Vinteren blev lang, alle Kongehusets gøremål blev sat på standby. Alle sad og ventede på foråret. Dronningen kommunikerede ikke meget til danskerne under den store nedlukning.

Men i starten af marts kom dronning Margrethe med en hilsen til danskerne fra sin jagtejendom i Trend i Nordjylland. På det tidspunkt var det to måneder siden, danskerne sidst havde set Dronningen offentligt.

Sådan så statsråd ud i 2021: Dronning Margrethe og kronprins Frederik til virtuelt statsråd i Statsrådssalen på Christiansborg Slot.
Sådan så statsråd ud i 2021: Dronning Margrethe og kronprins Frederik til virtuelt statsråd i Statsrådssalen på Christiansborg Slot. Foto: Keld Navntoft / Kongehuset
Vis mere

»Det seneste år har naturen været et frirum for mange af os, og vi har oplevet Danmark på en ny måde. I den kommende tid må vi fortsat leve med restriktioner, men i mere end én forstand går vi lysere tider i møde.⁣ Her fra Trend sender jeg de varmeste forårshilsener til alle,« skrev Dronningen på Kongehusets Instagram-profil.

I november udtalte Dronningen sig om pandemien, og her afslørede hun, at hun bestemt ikke har været alarmist siden marts 2020.

»Vi er nødt til at acceptere det faktum, at smitten stiger, og vi må forsøge at være fornuftige, men ikke overreagere, for hvis vi overreagerer, tror jeg, at det gør problemet større, end det behøver værre. Og det betyder, at folk bliver irriterede og ikke tager tilstrækkelige hensyn,« sagde Dronningen og fortsatte:

»Vi er nødt til at holde en fornuftig balance mellem at være bevidste om faren, men ikke overreagere, for hvis folk bliver irriterede og ikke bevarer fornuften, så er det rigtig skidt.«

Det hører til sjældenhederne, at Kongehuset deler en hel billedserie fra Dronningens private gemakker. Men under coronakrisen delte Dronningen flere billeder fra Nordjylland.
Det hører til sjældenhederne, at Kongehuset deler en hel billedserie fra Dronningens private gemakker. Men under coronakrisen delte Dronningen flere billeder fra Nordjylland. Foto: Kongehuset
Vis mere