I Norge bor en kvinde, der om nogen kan sætte sig i hertuginde Meghans sted. Som har oplevet, hvordan det er at blive jagtet af paparazziene. Som ved, hvordan det er at være kæreste med en prins.

Eva Sannum hedder hun. Og for første gang nogensinde taler hun ud om sit forhold til den spanske kong Felipe.

Det sker i et interview med Aftenposten, som Billedbladet refererer til.

»Jeg har brugt mange år på at forhindre, at folk skulle få indtryk af, at jeg udnytter min Spanien-historie.«

»Det kan virke lidt selvhøjtideligt, men jeg vil ikke have, at nogen skal tro, at jeg 'taler ud' om min fortid med pressen og prinsen, eller at jeg giver interview, fordi jeg savner rampelyset,« siger hun i interviewet.

Her er præmissen også sat. Den i dag 45-årige kvinde står ikke frem for at få fornyet opmærksomhed på grund af sit forhold til den spanske konge – dengang kronprins.

Hun gør det, fordi hun i dag arbejder for Sannum & Bergestuen-agenturet, der beskæftiger sig med kommunikation og mediebevidsthed, og derfor har et helt særligt øje for indholdet i Harry og Meghan-interviewet.

»Et skuespil af et interview,« kalder hun det.

Den spanske – dengang kronprins – Felipe fotograferet sammen med Eva Pannum til kronprins Haakons bryllup med Mette-Marit i 2001.
Den spanske – dengang kronprins – Felipe fotograferet sammen med Eva Pannum til kronprins Haakons bryllup med Mette-Marit i 2001. Foto: ALEKSANDER NO
Vis mere

Adspurgt, om hun ikke synes, det er synd for Meghan, nøjes hun med at påpege, at hun da godt kan relatere til hendes situation. Men at prins Harry burde have forberedt hende på presset.

Selv fik hun ikke en oplæring i, hvordan man skulle håndtere at være kæreste med en prins.

Hun besluttede dog hurtigt, at hun, selvom hun som model var hjemmevant foran kameraernes blitz, aldrig ville se direkte mod paparazzofotograferne. De måtte ikke tro, at hun brød sig om deres arbejde.

Hendes og den nuværende konges forhold varede i fem år. Fra 1996 til 2001.

De havde tilfældigt mødt hinanden, da hun boede i Madrid, men der gik længe, før de offentligt stod frem som kærester.

Spanske medier gav nemlig Eva Sannum en meget hård medfart. Lavede afstemninger blandt det spanske folk, der viste, at syv ud af ti ikke ønskede at få hende som dronning.

Kritiserede, at hun grundet sit arbejde »stillede sine bryster til skue på modeopvisninger over hele verden«.

Spekulerede i, at kronprinsens konservative mor næppe var begejstret for den blonde nordmand.

Sådan så de ud, da de datede. Til venstre kronprins Felipe. Til højre Eva Sannum.
Sådan så de ud, da de datede. Til venstre kronprins Felipe. Til højre Eva Sannum. Foto: DSK
Vis mere

Alligevel slog spanske medier i august 2001 fast, at Spaniens næste dronning ville hedde Eva. At kronprinsen havde fået sin far, kong Juan Carlos', velsignelse til at gifte sig med hende.

De tog fejl.

I december fortalte kronprins Felipe, at de var gået hver til sit. Eva Sannum sagde ikke noget. Det skulle hun måske have gjort, reflekterer hun i interviewet med Aftenposten.

»Måske var jeg lidt stædig, måske skulle jeg have kommet med en udtalelse. Folk troede nok, at jeg levede et liv med lystbåde og champagne.«

Kong Felipe fotograferet med familien: Dronning Letizi, prinsesse Leonor og prinsesse Sofia.
Kong Felipe fotograferet med familien: Dronning Letizi, prinsesse Leonor og prinsesse Sofia. Foto: OSCAR DEL POZO
Vis mere

»Men de er ikke klar over, at det er udmattende. Det er et liv fyldt med begrænsninger,« siger hun og understreger, at hun er glad for, hun aldrig blev dronning..

I stedet har hun fundet kærligheden i Torgeir Vierdal, som hun har to børn med.

Felipe, der i dag har skiftet prinsetitlen ud med titlen som konge, blev i 2004 gift med TV-journalisten Letizia Ortiz Rocasolano.

Sammen har de to døtre.