I år slipper de kvindelige gæster på Roskilde Festival for at gå i dyb squat ved hegnet, hvis de skal lade vandet, men ikke orker en kilometerlang kø.

Festivalen har nemlig for første gang indført urinaler specielt til kvinder. De er dog ikke uden problemer.

I alt er 48 kvindeurinaler i skrigende pink opsat på Roskilde Festival, og ifølge festivalen selv skulle de være 600 procent mere effektive i forhold til tidsforbrug end de klassiske toiletter.

»Vi vil også gerne skåne kvinder for at være nødsaget til at tisse bag telte og buske,« forklarer Alexander Egebjerg, som er medstifter af Lapee, der står bag urinalerne, til Roskilde Festival.

I år har Roskilde Festival sat særlige kvindeurinaler op.
I år har Roskilde Festival sat særlige kvindeurinaler op.
Vis mere

B.T. har været en tur rundt og besøge de nye urinaler for at høre, om de falder i god jord. Og mens mange kvinder er glade for den nye mulighed, peger flere dog på et særligt problem:

Mænd.

Flere festivalgæster, B.T. har talt med, har set eller hørt om flere mænd, der også gør brug af urinalerne, som ellers er lavet specifikt til kvinder.

»Vi har set et par gange, at mænd bruger det. Det er ret træls, og det håber jeg, de stopper med,« fortæller 21-årige Mathilde Blixt.

21-årige Mathilde Blixt synes ikke, mænd skal bruge de nye kvindeurinaler.
21-årige Mathilde Blixt synes ikke, mænd skal bruge de nye kvindeurinaler. Foto: Sofie Høyer
Vis mere

Også 30-årige Anne Lauritsen er træt af, at mændene bruger urinalerne, nu når der endelig er kommet en løsning kun til kvinder.

»Der er mange flere muligheder for at pisse, når man er mand. Det er det samme med toiletterne – hvis I bare skal tisse, kan I så ikke bruge urinalerne til jer? Jeg er selvfølgelig helt med på, at hvis man skal skide, er det i orden,« siger Anne Lauritsen.

18-årige Emil Neerdal er da heller ikke bleg for at indrømme, at han selv har prøvet urinalet, mens han sad i kø til festivalen.

»Jeg har ikke lyst til at pisse op ad hegnet – så er det bedre at pisse op ad kvindernes,« siger han.

18-årige Emil Neerdal indrømmer, at han har brugt kvindeurinalerne.
18-årige Emil Neerdal indrømmer, at han har brugt kvindeurinalerne. Foto: Sofie Høyer
Vis mere

Er det ikke lidt tarveligt at bruge dem, når de nu er lavet til kvinder, og I har jeres egne?

»Det har du nok ret i, men i venteområdet var der ingen urinaler til mænd, og så vil jeg hellere bruge dem til kvinder. Så ventede jeg, til de var færdige,« siger Emil Neerdal.

Så du vil ikke bruge dem herinde på pladsen?

»Jeg har ikke brugt dem endnu, men det skal da prøves,« lyder det fra den 18-årige.

Flere kvinder påpeger også et andet problem med de nye urinaler:

Egentlig er de kun beregnet til urin, som navnet antyder, men det er tilsyneladende ikke alle, der efterlever den regel.

»Jeg har ikke prøvet dem endnu, for de var for ulækre – dem, jeg kiggede på. Der var lort over det hele,« siger 30-årige Anne Lauritsen.

B.T. får også selv syn for sagen og ser en lang række urinaler, der bestemt ikke er brugt efter hensigten.

Ikke alle husker, at man kun må tisse i urinalerne.
Ikke alle husker, at man kun må tisse i urinalerne. Foto: Sofie Høyer
Vis mere

Roskilde Festival oplyser til B.T., at de nye urinaler bliver rengjort på linje med pladsens andre toiletter, og at man prøver at holde dem så rene som muligt.

Derudover oplyser festivalen, at man ikke kan styre, hvem der vælger at bruge urinalerne.

Trods et par 'lorteoplevelser' og lidt for mange mænd, der også vil prøve det nye tiltag, er langt de fleste meget positive og glade for, at det nu er blevet nemmere at tisse for kvinder på Roskilde Festival.

»Det er et godt koncept og megasejt. Men mændene skal lige stoppe med at bruge det,« siger 21-årige Mathilde Blixt.