Tusindvis af danskere er på vej på ferie med smartphonen i lommen. Og det kan hurtigt blive en dyr affære, hvis du ikke passer på.

Hvis du rejser til et ferieland uden for EU, koster det helt op mod 100 kroner for blot et par minutters samtale.

Samtidig bruger flere og flere smartphonen til at tjekke vejrudsigten, finde vej eller opdatere Facebook – og her er priserne mange gange højere end herhjemme.

Med B.T. Plus får du:

- Overblik over priserne for at ringe, skrive sms’er eller gå på internettet i 34 lande: Australien, Belgien, Bulgarien, Cypern, Egypten, Estland, Finland, Forenede Arabiske Emirater, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Kina, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Thailand, Tjekkiet, Tyrkiet, Tyskland, Ungarn, USA og Østrig.

- Sammenligning af priserne fra de seks største teleselskaber: TDC, Telenor, Telia, Telmore, CBB og 3.

- Så dyrt er det at gå på nettet med din smartphone: Syv priseksempler på at tjekke og opdatere Facebook, tjekke og sende en kort mail, tjekke vejrudsigten, finde vej, downloade rejseguide, tjekke nyheder og dele et feriebillede.

- Gode råd: 10 gode råd til at spare på mobilregningen, når du er på ferie.

- Trin-for-trin-guide til at slå dataroaming fra på din smartphone.



Tusindvis af danskere er på vej på ferie med smartphonen i lommen. Og det kan hurtigt blive en dyr affære, hvis du ikke passer på.

For mens priserne for at tale i telefon i et EU-land faldt i fredags, så er priserne for at bruge en smartphone til datatrafik stadig skyhøje.

Fra nogle af de populære feriedestinationer koster det over 100 kroner per MB at bruge smartphonen til at opdatere Facebook, tjekke mail eller finde det nærmeste shoppingcenter ved hjælp af telefonens indbyggede gps-system.

Derfor advarer videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) mod de høje priser:

- Priserne er urimeligt høje. De skal markant længere ned. Og de skal ned at have et leje, hvor vi får lyst til at sende billeder til hinanden, og hvor vi ikke bekymrer os over at få kæmperegninger, hvis vi går på internettet og henter oplysninger, siger Charlotte Sahl-Madsen.

Fælles priser i EU

 B.T. har set nærmere på, hvad det koster at tjekke vejrudsigten, downloade en rejse-applikation eller opdatere sin Facebook via mobilen. Og det kan hurtigt komme til at koste over 150 kroner bare for at kigge på et kort via smartphonen.

EU-Kommissionen vedtog i maj 2010, at forskellene mellem nationale og europæiske opkaldstakster skulle være fjernet inden 2015. Om fire år er det altså målet, at du ikke behøver at tænke på, om du befinder dig i Danmark, Tyskland eller Italien. Alle steder er der samme pris.

I dag er taksterne inden for Europa dog stadig meget højere end i Danmark. Herhjemme koster mobildata ofte under 40 øre pr. MB, mens det kan koste op til 20 kr. pr. MB, når man rejser i EU, og endnu mere i eksempelvis USA.

Det koster altså 50 gange mere at tjekke din mail, når du har krydset grænsen.

Dansk mærkesag

EU-Kommissionen fremlagde i går et forslag, der skal tvinge teleselskaberne i medlemslandene til at sænke priserne på datatrafik. Den danske videnskabsminister håber, at EU-landene bliver enige under det danske formandskab næste år.

- Priserne på data er så høje, at det forhindrer os i at bruge det særligt meget. Det er helt urimeligt. Vi kan godt få priserne ned og samtidig finde en balance, hvor teleselskaberne kan lave en forretning, så det også er attraktivt at være i telebranchen, siger Charlotte Sahl-Madsen.

Flere teleselskaber tilbyder lavere priser i udvalgte lande, typisk inden for EU. Hos Telenor kan man for eksempel betale 29 kroner om dagen for at få datatrafik for 20 MB – hvilket svarer til at tjekke og opdatere Facebook cirka 50 gange. Også TDC og 3 har særlige udlandspakker, så det er altid en god idé at tjekke selskabets hjemmeside, inden du tager af sted.