Slut med grønne bjergtoppe og sjappede pister. Temperaturen dykker, og sneen falder inden det store dansker-rykind i vinterferien.

Skibrillerne skal pudses, og de lange underbukser findes frem af gemmerne, for nu kommer sneen.

Det så sort ud i begyndelsen af skisæsonen med tøvejr og regnbyger flere steder, men nu falder der en hvid dyne af sne over Alperne. Flere skisteder, blandt andet i Østrig og Sverige, har lidt under høje temperaturer og bare pister. De mange tusinde danskere, der allerede har bestilt skiferie, kan nu ånde lettet op, for vejrprognoserne lover sne fra 1500 meters højde og opefter.

Frank Nielsen er meteorolog hos Danmarks Meteorologiske Institut, og han spår alpint vejr i denne og næste uge for de mange skiglade gæster.

»Det ser ud til at blive rigtig godt i uge syv. Der falder en masse sne over alperne nu og igen i weekenden. I begyndelsen af næste uge ser det ud til at klare op, så der kan være mulighed for et par rigtig flotte dage med højtryk, sol og nyfalden sne,« siger han.

Snefald redder pisterne

Mellem 100.000 og 120.000 danskere spænder skiene på i uge syv. Det anslår Rasmus Skov, direktør i skisport.dk.

Danskerne kan godt glæde sig, mener han, for alle de klassiske destinationer: Det nordlige Norge og Sverige, Østrig, Frankrig og Italien bliver alle reddet på målstregen af det seneste vintervejr.

»I mine øjne bliver det en helt perfekt uge syv. De sidste 10-14 dage har temperaturen været pænt høj med regnbyger og brun smat-sne mange lavtliggende steder, men heldigvis når det at vende med frost og masser af lækker ny sne til vinterferien,« siger Rasmus Skov.

Det står dog stadig sløjt til med skiføret enkelte steder, og her skal man se langt efter hvide trætoppe.

»Det ser bestemt ikke lovende ud i Harzen og Winterberg i Tyskland. Selvom om områderne ligger højere end Danmark, er der stadig alt for lidt sne på pisterne. Og i Sydsverige, for eksempel Vallåsen, pisser det stadig ned, så her regner sneen væk,« siger Rasmus Skov.