Man støder hverken på overdådig luksus a la Airbus A380 eller massevis af verdensomspændende ruter, når man flyver med Nordkoreas nationale flyselskab, Air Koryo. Alligevel kan man godt forvente at få én på opleveren, når man flyver med det, der er rangeret som verdens dårligste flyselskab.

Som det eneste flyselskab er Air Koryo det eneste, som kun har én stjerne på verdens førende kvalitetsindekseringsside for fly, lufthavne, og flyselskaber, Skytrax.

Hvor længe der vil gå, før det statsejede flyselskab slipper af med den kedelige rekord, er uvist, men noget kan tyde på, man skal skynde sig, hvis man vil opleve en særpræget tur på vingerne.

Ifølge den engelske avis Mirror har Nordkoreas øverste leder, Kim Jong-un, nemlig bebudet en gennemgribende forbedring af selskabet, der vil medføre nyere fly i flåden, underholdning om bord på flyet, og nye uniformer til personalet.

Ønsker man sig en uforglemmelig oplevelse, er det derfor meget vel ved at være på tide at overveje at få luft under vingerne.

Er man i tvivl om, hvad man kan forvente af en tur, har avisen også lavet en liste over, hvilke unikke erindringer man kan få med sig efter at have fløjet med Air Koryo.

1. Oplevelsen af Nordkorea

Nordkoreas hovedstad, Pyongyang.
Nordkoreas hovedstad, Pyongyang. Foto: PIERRE BESSARD
Vis mere

Ønsker man at rejse til Nordkorea skal det ske via Air Koryo.

Dermed er det også givet, at man vil få mulighed for at opleve det ellers så lukkede land fra indersiden, selvom man dog stadigvæk må finde sig i ikke at kunne bevæge sig frit rundt i landet og være i evigt følgeskab af guider særligt udvalgt af staten.

Omkring 5.000 turister rejser hvert år til Nordkorea.

2. Underholdning om bord, hvis lige ikke findes andre steder i verden

Snarere end små skærme i sæderne med et udvalg af film, serier, spil og flyinformation er der kun de klassiske skærme, der sidder i kabineloftet, i Air Koryos fly.

På disse kan man nyde et udvalg af propaganda-videoer, der fra tid til anden afveksles af Kim Jong-uns yndlingspigeband, k-popgruppen Moranbong.

Gruppens musik, der udelukkende består af rosende og beundrende ord til landets øverste leder, Kim Jong-un, kan ikke slukkes undervejs.

Nordkoreas øverste leder, Kim jong-un, fejrer affyrringen af satellitten Kwangmyong 4 i Pyongyang.
Nordkoreas øverste leder, Kim jong-un, fejrer affyrringen af satellitten Kwangmyong 4 i Pyongyang. Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS
Vis mere

3. Nostalgi i ti kilometers højde

Er man flynørd med en særlig interesse i russiske fly af ældre dato er Air Koryo det oplagte valg.

Flyselskabets flåde indeholder nemlig to Tupolev Tu-204-fly, der blev bygget tilbage i 90'erne. Disse to flyver mellem hovedstaden Pyongyang og nabolandet Kinas hovedstad, Beijing.

Det ene af de to Tupolev Tu-204-fly Air Koryo er i besiddelse af.
Det ene af de to Tupolev Tu-204-fly Air Koryo er i besiddelse af. Foto: DAMIR SAGOLJ
Vis mere

Er 26 år gammel sikkerhed og teknik ikke specielt nok, er der dog ingen grund til bekymring. Resten af selskabets fly er nemlig russiske Antonov An-24- og Ilyushin Il-62-modeller, som begge er bygget under Sovjetunionens storhedstid i henholdsvis 1950'erne og 1960'erne.

4. Usammenlignelige gastonomiske indtryk

Under sin rejse med Air Koryo kan man passende benytte sig af den enestående chance for at nyde den berømte »mystery meat burger«, som ikke serveres andre steder i verden end i de nordkoreanske flykabiner.

Hemmeligheden bag, hvad kødet i denne burger er lavet af, er muligvis mere fortrolig og bevogtet end opskriften på Coca Colas famøse brune sodavand.

Ingen andre end Air Koryo tilbyder dets rejsende den såkaldte »mystery meat burger«.
Ingen andre end Air Koryo tilbyder dets rejsende den såkaldte »mystery meat burger«.
Vis mere

I et land jævnligt plaget af sult, og hvor kritikere af styret samt deres familie og venner, deporteres til arbejdslejre eller ganske enkelt forsvinder, er det måske alligevel bedst ikke at vide, hvad bøffen er lavet af.

Rejsende beretter dog om rimelige priser på servering af øl hæderlig øl om bord og takket være Nordkoreas opfindelse af alkohol, der ikke giver tømmermænd, behøver man ikke bekymre sig for dagen efter.

5. Slip for de lange køer i lufthavnen

Med maven fuld af burger og øl og ørerne tudet fulde af nationalhædrende popmusik kan man stige ud af sit 65 år gamle fly i Nordkoreas lufthavn Pyongyang Sunan Internatinal Airport i landets hovedstad, Pyongyang.

Her kan man glæde sig over ikke at skulle se frem til lange køer ved hverken paskontrol eller bagageudlevering.

Der afgår nemlig kun omkring seks fly om dagen fra lufthavnen, der blev moderniseret i 2012 under Kim Jong-un.

Dertil slipper man også for at skulle frygte, at de ansatte strejker inden for den nærmeste fremtid - i hvert fald, hvis de har deres liv kært.