Den romerske kejser Tiberius var vild med Capri. Siden da har den lille ø udenfor Napoli været et af Europas største drømmerejsemål

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Vandet inde i grotten er svært at beskrive. Det ser ud, som om en fe har gjort underværker med sin tryllestav, for vandet er helt blåt på en forunderlig måde.

Den blå Grotte på Capri har været kendt siden romertiden. Den blev genopdaget af den tyske forfatter August Kopisch i august 1826, og bl.a. H. C. Andersen har besøgt den. Han blev så betaget af, at han beskrev den i »Improvisatoren«.

Grotten er 57 m lang, 30 m bred og 15 m høj. Det specielle blå lys skyldes sollysets brydning i grotteåbningen under vandet. Man kan kun komme ind i grotten med robåd og må ligge ned, fordi åbningen er så lille.

Hvis man en gang har roet ind i grotten, eller helst svømmet inde i den, glemmer man det aldrig. Det er, som om den blå magi klæber sig til kroppen.

Perfekt til bryllupsrejsen
Men den lille ø ud for Napolis kyst er så meget andet end Den blå Grotte. Så meget, at den i årets udgave af det engelske rejsemagasin Conté Nast Traveller blev valgt til verdens 17. bedste ø, og den femte bedste i Europa efter Sicilien, Mallorca, De Græske Øer og Madeira.

Capri er til romantik, og kalder på en blanding af luksus og tilgængelighed for turister med en mere ydmyg pengepung. For det er dyrt at bo på Capri, og det er også relativt dyrt at gå ud og spise eller handle i nogle af de ret eksklusive forretninger.

Men det er til at betale at tage en hurtigfærge fra Napoli eller Sorrento og være dagsturist på øen.

For rigtigt at nyde Capri, skal man dog forkæle sig selv med mindst en overnatning og fornemme roen og stilheden om aftenen, når dagsturisterne er væk.

Mange har gjort det på bryllupsrejse, bl.a. Janni og Christian Kjær og Ditte Gråbøl.

Andre stjerner bruger bare øen som ferieø, bl.a. »Sex and The City«-stjernen Sarah Jessica Parker, fotomodellen Liz Hurley samt skuespillerparret Michael Douglas og Catherine Zeta-Jones.

Kejserlige sex-orgier
Capris mystiske blanding af romantik og lidt uhygge stammer 2.000 år tilbage fra den romerske kejser Tiberius. Han elskede Capri, og de sidste 11 år af sit liv, fra 26-37 e.kr., boede han på øen og regerede det romerske imperium herfra.

Han byggede 12 villaer på Capri, bl.a. hans hovedbygning Villa Jovis, hvis ruiner i dag kan besøges af turister. Det var her - ifølge datidens sladderhistorier - at kejseren misbrugte øens unge mænd ved sexogier og bagefter smed dem ud fra klipperne og ned i de frådende bølger.

I dag går det anderledes fredeligt til. Fra ankomsthavnen Marina Grande op til Capris hovedplads, Piazzetta, kan man enten gå, leje en af Capris berømte åbne taxaer eller tage elevatoren.

På Piazzettas fire barer - Bar Tiberio, Al Piccolo Bar, Caffè Caso og Gran Caffè - kan man sidde og nyde stemningen over en Campari med orangejuice eller Capris berømte citronlikør.

Skal man forkæle sig selv lidt til espressoen, er det en god ide at spise Torta Caprese, en lidt tung sag lavet af mandler, mørk chokolade, smør, æg og Strega-likør fra øens bedste bager: Sfizi di Pane, via Le Botteghe 15. Eller is fra øens bedste ishus: Buonocore, via Vittorio Emanuele 35.

Tiden har stået stille
Fra marinaen går bussen til badestranden Marina Piccola, byen Anacapri eller Grotta Azzuro (Den blå Grotte).

Capris smukkeste udsigt er fra Monte Solaro, det højeste punkt på øen, hvor man tager svævebanen fra Anacapri.

Tag af sted om morgenen, før det bliver for varmt, og stop for at nyde en cappuccino på toppen, hvor der engang var en engelsk fort.

Capri er ikke sådan at bevæge sig rundt på, for øen er meget stejl.

Man kan gå, men det er varmt og anstrengende. Busserne fungerer fint. Et alternativ er at leje en elektrisk scooter.

Ellers så bare tag ud på en af de små strande, hvor klipperne skyder lodret op af vandet, og hvor det ser ud, som om tiden har stået stille siden Tiberius' tid.

Magisk.