Rejsebureauer er i stigende omfang holdt op med at tilbyde deres gæster besøg på elefantfarme i Thailand og andre asiatiske lande, hvor de kan ride på de store dyr og se dem danse, spille på musikinstrumenter og male med snablen i store underholdningsshow, skriver Politiken lørdag.

Spies og TUI – det tidligere Star Tour – er Danmarks to største rejsebureauer, og begge oplyser, at de ikke har den slags udflugter på programmet. Mens Spies slet ikke laver besøg på elefantfarme, er TUI gået sammen med ngo’en World Animal Protection for at forbedre forholdene for elefanter i fangenskab.

»TUI valgte på verdensplan at trække sig fra elefantridning i 2015. Men i stedet for at trække os helt ud fra den ene dag til den anden, valgte vi at indgå samarbejde med nogle af de elefantfarme, der ikke længere tilbyder ridning«, skriver pressechef i TUI, Nikolai Johnsen, i en mail til Politiken.

Se også: Her sker det utrolige: Ung elefant redder sin elskede elefantpasser fra at drukne

Derimod arrangerer Danmarks tredjestørste rejsebureau, Bravo Tours, stadig elefantridning i den thailandske by Hua Hin samt på den thailandske ø Koh Chang, hvor man stoler på de mennesker, man har organiseret sig med. Direktør Peder Hornshøj sætter spørgsmålstegn ved, om elefantridning er skadelig for elefanterne:

»Der har været elefantridning i flere hundrede år. Nu er der kommet noget om, at elefanterne pludselig får ondt i ryggen, og ridning bliver gjort til noget forfærdeligt. Man skal også passe på ikke at blive hellig. Jeg skal ikke gøre mig til dommer på det, men vi har ikke fået en eneste kommentar fra vores gæster«, siger han til Politiken.

Se også: Lille pige sender løve et flyvekys – den her reaktion havde hun nok ikke forventet

Danskeren Henrik Enevoldsen, der har boet i den sydthailandske turistby Krabi i snart 30 år, vil lave et alderdomshjem for nedslidte elefanter fra turistindustrien. Elefanterne får voldsomme smerter af de stole til turister, der fastgøres på elefantens ryg, og dyret udholder det ifølge Henrik Enevoldsen kun, fordi den som ung har fået knækket sin psyke.

»Man udsætter elefanten for de mest forfærdelige ting i en uge. Det kan være at lænke den, så den nærmest slet ikke kan røre sig, samtidig med at man sulter den og slår den. Nogle gange bliver der også tændt ild rundt om den, så den bliver fuldkommen skrækslagen. Hver gang elefanten som voksen ikke lystrer, påfører mahouten den smerte ved at stikke til den eller slå den, så den bliver mindet om det traume, den er blevet påført«, fortæller Henrik Enevoldsen til Politiken.