Når man fortsætter fra Stellenbosch langs Atlanterhavets kyst, kører man ad den såkaldte »Have-rute«. Navnet stammer fra den smukke natur, som vejen går igennem.

Have-ruten begynder ved Mossel Bay - Muslingebugten. Her gik den første hvide mand, en portugiser, i land i Sydafrika i år 1488.

Egentlig var han på jagt efter søvejen til Indien, men så langt kom han aldrig, han endte i Mossel Bay efter seks måneder på havet.

Han tog derefter hjem til Lissabon og prøvede så nogle år senere igen at finde vej til Indien. Denne gang druknede den stolte skipper ud for Muslingebugten.

Den meddelelse skulle hjem til Portugal, så en sømand efterlod en besked i et træ, og tanken var, at en af de andre, der sejlede tilbage til Portugal kunne tage den sørgelige nyhed med hjem til kongen.

Her 500 år senere står træet her endnu, og i en hal lige ved siden af står en kopi af skibet fra dengang. Det er nu ikke noget, der i sig selv kan få folk til at rejse ti timer i fly fra København; det er omgivelserne og vejen hertil, som lokker.

Se hvaler fra terrassen
Planlægger man rigtig, og rejser hertil i perioden fra juli til november, kan man tilmed se hvaler, for de store dyr elsker farvandet langs Have-ruten.

Hvalerne kan man se fra terrassen på hotellet i Mossel Bay. Her kan man også få svar på et af livets helt store spørgsmål: »Kan De lide Østers?«

The Old Post Office Tree Manor Hotel giver rig mulighed for at prøve kræfter med en af denne verdens mere bizarre spiser, uden at man bliver ruineret.

Her spørger de ikke, om man vil have østers, men om hvor store, de skal være! Fire forskellige størrelser har de på lager, og priserne starter ved en dansk femmer for den mindste klat af havets slim.

Bestil et par af de små først, for kan man ikke lide dem, er det bedre kun at have en lille rå, østers i munden.

De fleste vil dog opleve, at dyret ryger meget nemmere ned, end man regner med: Helt friske østers med lidt citron over og et glas champagne til er slet ikke dårligt!

Charmerende lagune
Man kan let tilbringe fire-fem dage langs Have-ruten med stop i flere små byer.

Knysna er en af favoritterne med sin charmerende lagune og et damplokomotiv, der kører op i bjergene. Maden er også helt i top her, med The Drydock som den mest romantiske og spændende restaurant. De har flere sydafrikanske specialiteter på kortet, f.eks. en filet af Springbuk serveret med søde kartofler og en rødvin/chokoladesauce til små 90 danske kroner.

Over sådan et måltid går rejsen op i en højere enhed.