Bortset fra de få, der har råd til at rejse på første klasse, så kan de fleste nok blive enige om, at det som hovedregel er en ubekvemt oplevelse at sidde i et fly.

Der er aldrig ret meget plads, det er næsten altid lidt for varmt eller lidt for koldt - og så kan man stort set hver gang være sikker på at blive placeret ved siden af dem, der har et lille grædende barn med.

Men vi har alligevel vores små præferencer, der gør turen en lille smule mere komfortabel. Og derfor er der et helt simpelt spørgsmål, som de fleste, der nogensinde har siddet i et fly, har en helt klar holdning til: Vil du helst sidde ved vinduet eller ud mod gangen?

Britiske Telegraph har sat sig for at undersøge, hvad det egentlig siger om os som mennesker, om vi vælger det ene eller det andet. For der er nogle helt klare fordele og ulemper ved begge valg:

Vinduespladsen

Her har du rent faktisk noget, du kan læne dig op ad - og det gør det unægteligt nemmere, hvis du skulle få lyst til at tage dig en lille lur. Derudover kan du prale af en uovertruffen udsigt, der ikke fås ret mange andre steder.

Til gengæld er det en nærmest uoverkommelig mission, du skal ud på, hvis du - Gud forbyde det - skal en tur på toilettet. Ikke nok med, at det er besværligt for dig selv, så er du også til stor gene for dem, du deler række med.

Psykolog Becky Spelman siger: »Passagerer, der foretrækker vinduespladsen, kan godt lide at være i kontrol. De har gerne en ‘hver mand for sig selv’-indstilling til livet, og de har ofte lettere ved at blive irritable. De kan også godt lide at ‘bygge rede’, og de foretrækker at leve i deres egen boble.«

Gangpladsen

Her har du den helt store fordel, at du nærmest kan bevæge dig, helt som du ønsker. Hvis du er typen, der har lidt svært ved at holde dig, så er det nok her, du helst vil sidde. Desuden har du lidt ekstra benplads at boltre dig på - i hvert fald til det ene ben.

Ulempen er så, at du er nødt til at rejse dig, hvis andre skal på toilettet. Og så risikerer du, at du lige pludselig sidder og savler på sidemandens skulder, hvis det mod alle odds lykkes dig at få en blunder.

Psykolog Jo Hemmings siger: »Gang-passagerer er ofte mere omgængelige socialt og er helt klart mere modtagelige som mennesker. Der er også større sandsynlighed for, at de er nervøse, når de skal ud og flyve, og de har sværere ved at sidde og sove i et fly.«

Der er næppe mange, der foretrækker at sidde i midten. Og de få, der måtte være, kan man næppe gøre sig klog på - selv som højtuddannet psykolog.