Tusindvis af danskere er på vej på ferie med smartphonen i lommen. Og det kan hurtigt blive en dyr affære, hvis du ikke passer på.

Hvis du rejser til et ferieland uden for EU, koster det helt op mod 100 kroner for blot et par minutters samtale.

Samtidig bruger flere og flere smartphonen til at tjekke vejrudsigten, finde vej eller opdatere Facebook – og her er priserne mange gange højere end herhjemme.

Med B.T. Plus får du:

- Overblik over priserne for at ringe, skrive sms’er eller gå på internettet i 34 lande: Australien, Belgien, Bulgarien, Cypern, Egypten, Estland, Finland, Forenede Arabiske Emirater, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Kina, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Thailand, Tjekkiet, Tyrkiet, Tyskland, Ungarn, USA og Østrig.

- Sammenligning af priserne fra de seks største teleselskaber: TDC, Telenor, Telia, Telmore, CBB og 3.

- Så dyrt er det at gå på nettet med din smartphone: Syv priseksempler på at tjekke og opdatere Facebook, tjekke og sende en kort mail, tjekke vejrudsigten, finde vej, downloade rejseguide, tjekke nyheder og dele et feriebillede.

- Gode råd: 10 gode råd til at spare på mobilregningen, når du er på ferie.

- Trin-for-trin-guide til at slå dataroaming fra på din smartphone.



- Tjek taksterne på dit teleselskabs hjemmeside, inden du rejser. Dit teleselskab har typisk indgået aftale med flere mobiloperatører i det land, du rejser til, og der kan godt være forskel på de forskellige mobiloperatørers takster, og hvordan dækningen er.

- Brug altid det trådløse netværk, hvis det er tilgængeligt. På flere hoteller, cafeer og andre steder kan du få adgang til deres trådløse netværk, som regel via en kode. Sørg i den forbindelse for, at dataroaming er slået fra (se trin-for-trin-guiden nederst).

- Telefonsvareren uden for EU kan blive en dyr fornøjelse. Du bliver nemlig opkrævet for to opkald - et opkald til din mobiltelefon i det land du befinder dig i, og et opkald fra din mobil til telefonsvareren i Danmark. Du kan enten slå telefonsvareren fra eller vælge ubetinget viderestilling. Det betyder, at du ikke vil modtage opkald, men at du godt kan foretage opkald fra udlandet.

- Telefonsvareren inden for EU er gratis for forbrugerne. Du vil dog stadig skulle betale for at aflytte beskeden.

- At modtage SMS er som regel gratis, uanset om du befinder dig i Danmark eller i udlandet.

- MMS i udlandet afregnes lidt forskelligt fra selskab til selskab. De fleste har en sammensat pris, der består af en fast takst for MMS’en, hvortil der skal lægges en takst for mængden af data, der overføres. Hvis du fx vil sende et feriebillede, og har du mulighed for at vælge en lav opløsning af billedet, så det bliver billigere end at vælge en højere opløsning.

- Data i udlandet er rigtig dyrt. Der er stor forskel på priserne fra selskab til selskab og fra land til land. Inden for EU er der et dataloft for forbrugerne. Teleselskaberne skal automatisk spærre for data-forbruget, når dataregningen er på 466 kroner. En SMS vil gøre dig opmærksom på, at 80 procent af dataforbruget er opbrugt, og at loftet snart er nået.

- Overvejer du at købe et taletidskort i udlandet, så er der flere ting, du skal være opmærksom på - bl.a. taksterne, om en evt. bindingsperiode er udløbet, om din telefon er låst til dit sim-kort, og om du primært skal ringe til fastnet- eller mobilnumre i det pågældende land. Disse er forudsætninger for at vælge en sådan løsning.

- Husk, når du er tilbage i Danmark, at genstarte mobiltelefonen, så du bliver registret i det danske net. Hvis du ikke får gjort det, kan du risikere, at din mobiltelefon stadig er registreret på det udenlandske net. Det betyder, at opkald til og fra telefonen bliver takseret efter udlandets takster, selvom du befinder dig i Danmark.

- Hold øje med forbruget. Har du en smartphone, er det nemt at følge med i hvor meget data, du bruger i udlandet. Du kan nemlig downloade en applikation, der holder øje med, hvor meget data du henter. Fra iPhones App Store kan du hente applikationen ’Download Meter’ og fra Android Market findes en tilsvarende applikation under navnet ’Netcounter’.

Sådan slår du dataroaming fra: