Lyt til artiklen

'Vi vil ikke være som Venedig!'

Sådan lød valgsloganet fra den venstreorienterede politiker Ada Colau, da borgerne i Barcelona i 2015 gik til de kommunale stemmeurner. Og den udmelding sikrede hende hvervet som overborgmester i en catalanske hovedby.

Bag parolen lå en garanti for et stop for den hastigt accelererende mængde af turister, som har gjort Barcelona til den hurtigst voksende turistby de seneste 30 år, skriver Süddeutsche Zeitung.

Ada Colau gik til valg på at ville spare borgerne i Barcelona for de samme oplevelser, som venezianerne har haft med en galopperende masseturisme, som den norditalienske kanalby endnu ikke ser ud til at have formået at sætte en stopper for.

Turister er tidoblet

I 1990 talte man 1,7 mio. overnatninger på hoteller i Barcelona, mens det tal sidste år var vokset 17 mio. Antallet af overnatningssteder er ligeledes vokset til ca. det tidobbelte. Barcelonas popularitet har forringet livskvaliteten for hovedsageligt beboerne i den indre bykerne, mener bystyret.

Især er det støj fra gader og stræder døgnet rundt og huslejestigninger, og det har fået bystyret med Ada Colau i spidsen til at indføre en række restriktioner, der har til formål at sætte en stopper for den hastigt voksende turisme. Blandt andet har bystyret mindsket antallet af licenser, der bliver udstedt til nyt hotelbyggeri.

Næste skridt bliver at indføre begrænsninger på antallet af private udlejninger gennem bl.a. Airbnb. De private udlejningssites har været med til at presse huslejeniveauet op, og det har fået bystyret til at gå drastisk til værks. Man risikerer en bøde på op til 30.000 euro, hvis man udlejer sin bolig uden udlejningslicens.