Maden ombord på ferieflyet kan være en stor oplevelse, hvis du flyver med de rigtige. For flere selskaber tager maden meget alvorligt, og her kan du få smagsprøver på lokale delikatesser. Desværre gælder det ikke SAS.

Mmm! Det dufter dejligt. Mens stewardessen tøffer ned igennem flyet med en serveringsvognen, breder duften fra de kulinariske frembringelser sig i kabinen.

Toppen er vognen er fyldt med klirrende flasker og i dens mave gemmer sig små bakker med lækkerier, som skal få din flyvetur til at føles lidt kortere. Du retter dig instinktivt lidt op i sædet og slår bordet ned i forventning til, at der gemmer sig et lille gourmet-måltid under stanniolen, som skal holde varme på hovedretten.

Det gør der desværre kun sjældent. For det flyselskab, der transportere flest mennesker fra Danmark, SAS, lader desværre hånt om maden ombord. Hvis du derimod tager verden rundt med de lokale selskaber, vil du opleve, at der kommer helt andre boller på suppen, gastronomisk talt.

Skal du på solferie til årets store rejsenyhed, Mauritius, så tag til den romantiske ø med det lokale selskab Air Mauritius. Her starter rejsen til den romantiske ø i det Indiske Ocean med den lokale favorit 'punch des iles'.

På samme måde med Japan Airlines, hvor de fylder sake i glasset, når turen går til solens rige, eller hos Thai Airways, hvor du får lækre thailandske retter på det lille bord foran dig.

Verdens bedste flymåltid
Hos disse flyselskaber starter ferien allerede på flyet, og sådan var det også på SAS i gamle dage. Her startede enhver turist deres ferie i Danmark på flyet. På menuen stod nemlig dén kulinariske oplevelse enhver besøgende skal have med hjem herfra: 'Open-end sandwiches' eller på godt dansk, smørrebrød!

Det var ikke kun populært blandt turister, men bestemt også hos dem, der efter et kortere eller længere ophold i udlandet, skulle hjem. Sådan et par flade kan nemlig tage toppen af den værste hjemve flere timer, inden du lander i Danmark.

Jeg har fløjet med SAS hjem fra Kina, og nørj hvor ville jeg gerne have haft et par rundtenommer på den tur. Men nej, i stedet fik jeg udleveret spisepinde og en bakke med kinesisk mad.

Tak, hvis jeg ville have haft mere Kina-mad var jeg ikke fløjet hjem, vel?

Kulinariske oplevelser på flyet
Heldigvis er der nogle selskaber, som tager deres nationale islæt meget alvorligt. Sydafrika er et af verdens bedste vinlande, så det nationale flyselskab, South African Airways, serverer kun de bedste sydafrikanske vine ombord. Rød, hvid og med bobler - alt er sydafrikansk! Og efter det glimrende måltid ombord, skal du bede om en Amarula til kaffen. Det er Sydafrikas svar på en Bailey's, knap så sød og kvalmende, men stærkt vanedannende.

Air Mauritius hører hjemme på en lille perle af en ferieø små 10.000 kilometer syd for Danmark og 1.000 kilometer øst for Afrikas kyst. Her starter du med den lokale punch som velkomstdrink og så kan du ellers nyde et måltid, der er tilberedt efter lokale traditioner.

På en typisk flyvning fra Mauritius til Europa kan du vælge mellem fisk fanget i farvandet omkring øen med tropisk ratatouille eller kreolsk kalveragout med calabasse frikasse. Efter det måltid har du glemt alt om gode gamle Danmark, og du vil være klar til et par dejlige feriedage.

Går turen til Solens Rige så kommer der selvfølgelig Sake i det lille glas på bakken med mad. Denne japanske risbrændevin er en perfekte ledsager til det japansk inspirerede måltid, du får ombord - og du sover godt i det trange sæde efter et par glas...

Og selvfølgelig skal du mærke, at du er på vej på eventyr, når du flyver til Thailand. Thai Airways er flere gange er blevet kåret som de danske ferierejsendes favoritselskab, og ombord ærer de naturligvis det lokale køkken.

For Thailand er ikke bare et af verdens bedste rejselande, de kan også prale af et af jordens allerbedste køkkener, og det kan du stifte bekendtskab med allerede en time fra Københavns lufthavn.

De passagerer som tager på ferie i Smilets Land er vel næppe kede af at få deres smagsløg forkælet med en god thailandsk curry på den lange tur?

De kæler for passagererne
Hong Kongs nationale flyselskab, Cathay Pacific, er flere gange kåret som verdens bedste, og selvfølgelig kan du her smage lokale specialiteter ombord.

Det kan være retter med ris eller nudler, som er udviklet specielt til flyselskabet sammen med en kendt Hong Kong restaurant, eller delikatessen, Dim Sum. Det er små pakker af dej med rejer eller kød dampet i bambuskurve, som folk rejser langvejs fra for at spise i Hong Kong.

Allerede inden du lander, vil stewardessen have tilbudt dig at prøvesmage denne Hong Kong specialitet. Mit råd er at du springer på, hvis du får chancen, men fortvivl ikke, hvis dine smagsløg ikke helt er stillet ind på de fremmede indtryk endnu. For naturligvis har verdens bedste flyselskab et alternativ klar i form af en bakke med velkendt vestlig mad. Det er jo netop det fine ved det, fordi det for turisten er en oplagt mulighed for at prøve kræfter med det lokale køkken - for en kineser er det som at stikke os danskere en skive rugbrød.

God mad er en stor del af enhver god ferie. God mad bør også være en del af enhver god flyvetur, og her tager mange fejl, når de vælger SAS. Det er dansk, det er velkendt, det må være godt at flyve med. Her ved du, hvad du forvente!