Lyt til artiklen

Selvmordsbomber, russiske sanktioner og et mislykket militærkup har gjort ondt på Tyrkiet i mere end en forstand. Hvad der før var en populær feriedestination, som derfor bugnede med solbadende turister, er nu blevet forvandlet til tomme solsenge og dermed også lufthavne.

De typiske charter-lufthavne i Tyrkiet: Antalya, Dalaman, Bodrum og Gazipasa ved Alanya har oplevet massive dyk i antallet af passagerer, og derfra er konklusionen tydelig: Turisterne vælger Tyrkiet fra.

De fire ovennævnte lufthavne har alle haft dyk på mellem 23 og 43 procent i de tre sommermåneder, hvis man sammenligner tallene med samme periode sidste år. Generelt er passagertallet i de tyrkiske lufthavne faldet med 14 procent.

Foto: BT
Vis mere

Det er dog bemærkelsesværdigt, at Tyrkiets største lufthavn, Atatürk lufthavnen i Istanbul, kun har haft et fald i passagertallet på 6,5 procent. Det er til trods for, at det var netop den lufthavn, som 28. juni blev angrebet af terrorister. Angrebet resulterede i 45 dræbte og 230 kvæstede personer.

I den forbindelse skal det dog bemærkes at Atatürk-lufthavnen i høj grad betragtes som en transit-lufthavn, og dermed benyttes af passagerer, som mellemlander og skal videre til en helt anden destination.

Tallene fra lufthavnene ligger fint i tråd med den danske turistbranches udtalelser om Tyrkiet som sommerferiedestination for danskerne. Her har man også besluttet at ændre på praksis i 2017, så ikke man ender med tomme flyvemaskiner.

»Situationen i Tyrkiet har i år gjort ondt på mange danske rejsebureauer. Den situation vil vi ikke stå i igen næste år. Derfor lancerer vi fem nye, alternative sommerdestinationer, og det kan kun lade sig gøre, fordi vi har verdens største rejsearrangør i ryggen,« fortæller Nikolai Johnsen, der er pressechef for Star Tour i Danmark, til Check-in.dk.

De nye destinationer fra Star Tours side er lokaliseret i Portugal og Spanien.